Új óvoda alapkövét helyezték el Kárásztelken

Új óvoda alapkövét helyezték el Kárásztelken

0
1790
Fotók: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

Elhelyezték az épülő új óvoda alapkövét Kárásztelken május 10-én, pénteken. A számos köszöntő beszédből kirítt, hogy megalapozott a község keresztény magyar jövője.

A magyar kormány Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programjának keretében pályáztak az intézmény létrehozására. Az építkezést a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, illetve a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatja és a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség bonyolítja le. A püspökséget az eseményen Fodor József általános helynök képviselte – számol be az eseményről a nagyváradi egyházmegye hírportálja.

Nem csak intézmény, jövő is épül

A helyi római katolikus plébániatemplomban megtartott ünnepségen a felszólalók hangsúlyozták a program fontosságát és a kisebbségi viszonyok között való nemzeti megerősödés szükségét, amit a jövő nemzedékeinek oktatását szolgáló intézmények létesítése által is el lehet érni. Nagy Jácint helyi plébános köszöntötte az elsők között a meghívott vendégeket. Fodor József általános helynök is köszöntő beszédet mondott Böcskei László nagyváradi megyéspüspök nevében is, aki nem tudott részt venni az eseményen. Fodor József celebrálta a szentmisét Nagy Jácint koncelebrálásával, majd ezt követték az ünnepi beszédek.

Demeter Stefánia Katalin konzul Orbán Viktor miniszterelnök Kolozsváron elhangzott szavait idézte. Kiemelte: a magyar nemzetpolitika rendszerszintű beavatkozást akar az egész Kárpát-medencében. Erdélyben 94 új, illetve 104 javított óvoda lesz. Eljött a magyar-magyar összefogás ideje, a gazdasági megerősödésben a külhoni magyaroknak is részesíteni szeretnék – mondta a felszólaló, majd folytatta: mindez a jövőről és az összefogásról is szól. Ha minden magyar összefog, semmi sem lehetetlen – hangsúlyozta a konzul. Kovács Irén-Erzsébet államtitkár asszony véleménye szerint az óvoda azért fontos, mert itt ismerkedik meg a gyerek a nemzeti kultúrával. Megköszönte a püspökségnek és a politikai elöljáróknak is az oktatás támogatását. „Hiszem, hogy minden új tanintézettel nem csak épületet, hanem jövőt is építünk” – tette hozzá.

Templomos falu

„Magyarként szeretnénk tovább élni, de keresztényként is” – hangsúlyozta beszédében Seres Dénes képviselő. Hozzáfűzte: reméli, hogy a most elhelyezett szöveget lesz, aki a jövőben magyarul elolvassa. Szabó Ödön parlamenti képviselő hazajött szülőfalujába. Úgy fogalmazott: a jó Atya akarta, hogy a rendezvény a templomban legyen, mert Kárásztelek egy templomos falu, az ember bárhol betér egy templomba, biztosan találkozik egy kárásztelkivel.

„Kárásztelken olyan nevelést kaptak a múltban a gyermekek, aminek köszönhetően most nem hiányoznak a templomokból!” – mondta a képviselő kérve, hogy az új intézményben is ezt a szellemiséget adják tovább, hiszen ez kötelesség. Faluvégi Ferenc István polgármester az ünnep szépségéről beszélt, amikor a közösség gazdagodik egy olyan alapkő letétele által, amely a jövőt jelenti. Úgy fogalmazott: üzenetet is hordoz az esemény, mégpedig azt, hogy nekünk itt, a szülőföldön kell terveznünk, itt kell helytállnunk.

„Külön örvendek, hogy a kivitelező is kárásztelki lesz, mert így nem csak tégla, hanem lélek is kerül bele. Bízom benne, hogy a padlón sok cipő fog kopogni” – mondta a község elöljárója. Szabó Adél, a helyi iskola igazgatója a Szentírásra hivatkozva hangsúlyozta, minden csak úgy valósulhat meg, ha előtte valaki kigondolta. Megköszönte, hogy a püspökség azt javasolta, a templom és a kereszt tövébe építsék az óvodát, a múlt mellé a jövőt.

„Az ősöktől vallásszeretetet és megingathatatlan hitet kaptunk, lámpást cipeltek, hogy jobb utat találjunk és maradjunk meg rajta. Ez most a mi feladatunk lett” – tette hozzá Szabó Adél. A felszólalások után az időkapszulába kerültek az erre a célra előkészített iratok, majd a helyi óvodások rövid énekes előadását követően elhelyezték a jövőbeli óvoda alapkövét.

Csorba Sándor