Piarista jubileumi kiállítás Budapesten

0
1600

Február 25-én zárul a Hitre, tudásra: A piaristák és a magyar művelődés című rendhagyó, rangos kiállítás, amely a Budapesti Történeti Múzeum impozáns Vármúzeumában (Budavári Palota, E épület) látható tavaly november 15-től.

A rendezvényre a piarista rend 2017-ben többszörös jubileumi esztendeje alkalmából került sor, hiszen a rendalapítás 400., a pesti kegyesrendi gimnázium alapításának 300., Kalazanci József szentté avatásának pedig 250. évfordulóját ünnepeltük. Ugyanakkor a Piarista Központi Könyvtár és a Piarista Múzeum is jubilál, előbbi alapításának 300., utóbbi pedig 100. évfordulóját. A nagyszabású kiállítás grandiózus vállalkozást és odaadó, szakavatott munkát igényelt, hiszen felöleli a piarista gyűjtemények legértékesebb kincseit, nem kevesebb mint 452 tárgyat. Amint Koltai András piarista levéltárvezető, a kiállítás kurátora elmondotta: tucatnyi restaurátor dolgozott több hónapon át a könyveken, iratokon, festményeken, ötvösművészeti tárgyakon, órákon, szobrokon. Szaktudásuk és erőfeszítésük nyomán csaknem kétszáz kiállított tárgy szépült, újult meg.

A piaristák, amit csak tudtak, megőriztek, hiszen művelt emberek lévén tisztában voltak vele, hogy ezek hatalmas értéket jelentenek. Az évszázadok alatt keletkezett, a mának megmaradt kéziratokat, könyveket, képeket és tárgyakat egykor a jövőnek szánták, de most már a múltról mesélnek nekünk. A kiállítás anyaga elmondja, hogyan néztek ki, hol és hogyan éltek és szolgáltak a piaristák, akik arra szánták életüket, hogy tanárok és papok legyenek, tanítsanak és neveljenek a lehető legmagasabb szinten és a legjobb módszerrel. Ha kellett, szentségeket szolgáltattak ki, imádkoztak, könyveket írtak, fizikai kísérleteket mutattak be, közösségi tereket hoztak létre, táboroztak, vitorlást építettek. Ugyanakkor magától értetődően művelték az irodalmat, a zenét, a művészeteket.

A kiállításra gyönyörű kivitelezésű katalógus készült, megjelenését muzeológusok, művészettörténészek és a piarista gyűjtemények munkatársai tették lehetővé. A látogatókat a magyar nyelvterület egyik legnagyobb múltú és jelenleg is legjelentősebb szerzetesrendjének gyűjteményes kiállítása a számos különleges művészeti értéket képviselő tárgyak mellett látványos, interaktív kiállítási elemekkel is gazdagítják a szervezők.

A Budapesti Történeti Múzeum és a Piarista Rend Magyar Tartománya együttműködésével megvalósult kiállítás anyagát kölcsönző intézmények és magánszemélyek között ott találjuk a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekséget is. Főegyházmegyénk székhelyéről látható többek között a 18. századi magyar piaristák közül a legnagyobb karriert befutó Bajtay Antal (1760–1772 között erdélyi püspök) portréfestménye.

Amint Labancz Zsolt tartományfőnök hangsúlyozta: a kiállítás megtekintése erősítsen meg mindannyiunkat a múlthoz való eleven kapcsolódásukban, segítsen jelenünk és jövőnk teremtő formálásában.

Fodor György