Önkéntesek Csíkszeredában

0
1551

Csíkszeredában körülbelül negyven önkéntest foglalkoztat a Gyulafehérvári Caritas, közöttük van, aki napi vagy heti rendszerességgel, és van, aki alkalmanként segít a szükségben. Az önkéntesek elsősorban fiatal, középiskolások, egyetemistakorúak, de van nyugdíjaskorú csapat is, akikre számíthatnak.
A tevékenységek, amik közül válogathatnak, sokszínűek, hiszen segíthetnek a Babba Mária-gyerekotthon lakóinak délutánonként a tanulásban, a házi feladatok elkészítésében, olvashatnak mesét a kórház gyerekosztályán levőknek. Ezek mellett segíthetnek alkalmanként a különböző rendezvények lebonyolításában, mint a nyári gyerekfoglalkoztatók, az Egymillió csillag a szegényekért akció, az ételcsomagok összeállítása, kihordása, a Cipősdoboz-akció, vagy az Önkéntestábor. A lehetőségek még itt sem zárulnak be, hiszen kereshetnek önállóan olyan helyet/esetet, ahol segíthetnek, valami jót tehetnek a Hagyj nyomot! kampányok keretében.


A fent felsorolt programokban tevékenykedő önkéntesek gyakran nem találkoznak egymással, emellett a fiatal önkéntesek – érthető módon – rövidebb, hosszabb idő után kimaradnak, újak jönnek, ez elsősorban az iskolának, az egyetemnek, a munkába állásnak köszönhetően változik. Ez természetes folyamat, viszont maga után vonja, hogy az önkéntesek csapata folyamatosan megújul, és a tevékenységek gördülékeny fenntartása érdekében időnként szükséges csapatösszerázókat szervezni. Ilyen rendezvényre került sor Csíkszereda Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának jóvoltából október 20–21-én a Szent Imre Ifjúsági Központban. A meglévő és új, csíkszeredai és környékbeli önkéntesek másfél napos vidám hangulatú rendezvényen vehettek részt, ahol az ismerkedés mellett megosztották tapasztalataikat, és a régebbi önkéntesek bevezették az újakat a tevékenységek rejtelmeibe. A program pénteken délután vette kezdetét; a szombat estig tartó rendezvényen voltak önismereti, kommunikációs és csapatépítő foglalkozások is.

Pápay Kamilla

 

MEGOSZTÁS