Párhuzamok és ellentétek játéka a Csíkszeredai Régizene Fesztiválon

0
218

A zöld fűben, hűs árnyékban zajlott idén a Csíkszeredai Régizene Fesztivál sajtótájékozatója, amelynek keretében Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ menedzsere; Sógor Enikő, Csíkszereda kultúráért felelős alpolgármestere; Filip Ignác, a fesztivál művészeti vezetője és Szabó András, a fesztivál művészeti tanácsosa ismertette a fesztivál idei tematikáját, koncertjeit, kísérőrendezvényeit és egyéb fontos tudnivalókat.

Elsőként Ferencz Angéla fesztiváligazgató köszöntötte a jelenlévőket, megköszönve a szervezőcsapatnak az előkészületeket, és felkérte Filip Ignácot, hogy ismertesse a fesztivál teljes zenei programját.

– Párhuzamok és ellentétek. Nagyon hálás ez a téma, hiszen az élet maga és a zene is ebből áll, feszültségek és megnyugvás váltogatja egymást benne. A repertoár a régizene minden korát felöleli, kezdve a 13. századtól egészen a 20. századig – a közönség a középkor, a kora reneszánsz és reneszánsz, a kora barokk és barokk, a rokokó, valamint a 19–20. század zenéiben mélyülhet el. A programban összesen 14 koncert szerepel, a helyi jeles zenekarok mellett meghívottak érkeznek Románia más területeiről, Magyarországról, Franciaországból, Angliából, Svájcból és Németországból. A XVI. Régizenei Nyári Egyetem mellett kerekasztal-beszélgetések, tudományos előadások, gyermekfoglalkozások, borkóstoló, reneszánsz gyereknap, reneszánsz táncház és régizene-piknik várja az érdeklődőket.

Július 13-án, szombaton a fesztivál ünnepélyes megnyitója után 18:30-tól a Musica Historica lép fel a Csíki Játékszín nagytermében, őket követi 19:30-tól Sebestyén Márta, Andrejszki Judit és meghívottjaik.

Július 14-én, vasárnap 11:30-tól az Ars Pro Toto énekzenéje csendül fel az Unitárius templomban, este 19:00 órától pedig az Into the Winds muzsikál a Mikó várban.

Július 15-én, hétfőn 19:00 órától a Concerto Spiralis koncertje hallható a Református templomban, 21:00 órától pedig Nicholas Parle angliai csembalós koncertezik a Zengő Térben. Július 16-án, kedden 19:30-tól újabb helyi produkciót hallhat a közönség, a Madéfalvi Schola és a Lux Aurumque koncertjére a csíksomlyói kegytemplomban kerül sor. Július 17-én, szerdán este 21:00 órától Tóth-Vajna Zsombor az angol restauráció korának billentyűs zenéjét ismerteti a régizenét kedvelőkkel a Millenniumi templomban. Július 18-án, csütörtökön 19:00 órától a Sempre koncertezik a Csíki Moziban, 21:00 órától pedig Fülöp Mária és Vitárius Piroska koncertje következik a Mikó-vár északnyugati bástyatermében.

A július 19-én, pénteken 19:30 órától kezdődő Barokk Fesztiválzenekar koncertje egy misztériumot rejt magában, helyszínéül a Szent Ágoston-templom szolgál. Július 20-án, szombaton 16:00 órától a Flauto Dolce és Hegyi Gábor koncertje hallgatható a madéfalvi Siculicidium – Szent Anna-kápolnában; 18:30-tól a Carmina Renascentia, 19:30-tól pedig a Codex lép fel a Csíki Játékszín nagytermében – tudtuk meg a fesztivál művészeti vezetőjétől.

Sógor Enikő az önkormányzat nevében elismerően nyugtázta, hogy a csíkszeredaiak számára már evidencia: ha július, akkor Régizene Fesztivál. Csíkszereda kultúráért felelős alpolgármestere háláját fejezte ki a Megyei Kulturális Központ munkatársai felé, hogy évről évre megszervezik ezt a rangos eseményt, amellyel hidat képeznek a régi zenei kultúrák és a mai kor közé, és felhelyezik a várost az európai zenei élet térképére. A fesztiválnak megvan az örök közönsége, de a Régizenei Nyári Egyetemnek is köszönhetően kinevelődik egy új generációja ennek a műfajnak. Szabó András, a fesztivál művészeti tanácsosa a műsorfüzet felépítését mutatta be a sajtónak, amely szerkezetileg és dizájnban is a fesztivál tematikáját hordozza magában.

– A fesztivál 15 éve tagja az európai régizene együtteseket összefogó, franciaországi központú hálózatnak, a REMA-nak. Novemberben alkalmam volt ellátogatni Párizsba egy kétnapos konferenciára, ahol 17 régizene-együttes képviselőjével találkoztam, és bemutattam a fesztivált. Ennek az együttműködésnek köszönhetően az elkövetkező években tudjuk építeni kapcsolatainkat, és az ismert együttesekből néhányat talán lehetőségünk is lesz elhívni a fesztiválra – összegezte gondolatait a művészeti tanácsadó.

Ferencz Angéla kiemelte, hogy az idei fesztivál felhozatalában több az énekhang, mint az előző kiadásokban. A tematikát és a programot egy frissen alakult szakmai kuratórium gondolatai mentén építették fel, amelynek a néhai Boér Károly is tagja volt. A Régizenei Nyári Egyetem minden mesterkurzusára beteltek a helyek, összesen 71 hallgató jelentkezésével indul vasárnap a Csíkszeredai Régizene Fesztivál hagyományos kísérőrendezvénye. Önkéntesek is jelentkeztek szép számban, ők a koncertek helyszínén, a gyermekprogramokon és a Nyári Egyetemen segítik a szervezők munkáit.

A fesztivál teljes programja és további részletei három nyelven megtalálhatók a regizene.ro honlapon, továbbá Facebook-on események formájában is elérhető. Jegyek és bérletek a Hargita Megyei Kulturális Központban válthatók és a fesztivál ideje alatt a koncertek helyszínén, az előadások előtt egy órával. A belépők ára 15 és 30 lej között váltakozik, a fesztiválbérlet ára 150 lej/fő, diákoknak, egyetemistáknak és nyugdíjasoknak pedig 100 lej/fő. 14 év alatt a belépés díjtalan. A városon kívül eső programpontokra ingyenes autóbuszjárat indul az Erőss Zsolt Aréna parkolójából, fél órával az esemény előtt.

A kísérőrendezvényeken való részvétel regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a következő telefonszámokon lehet: +40 746 244 235 (Zengő Tér, gyerekfoglalkozás), +40 753 055 311 (borkóstoló). A szervezők felhívják a figyelmet, hogy a teljesebb zenei élmény érdekében kedvezőtlen időjárás esetén a szabadtéri koncerteket zárt térbe, a Csíki Játékszín nagytermébe költöztetik. A döntésről a fesztivál Facebook-oldalán és a Festivapp alkalmazáson keresztül értesítik a közönséget.

Sajtóközlemény

Fotó: Ádám Gyula, HMKK archívum