Emberi. Jelentések és kihívások

Bioetikai műhelyt tartottak a Vatikánban

0
321

A Pápai Életvédő Akadémia szervezésében február 12. és 13. között a római Augustinianum Konferenciaközpont adott helyet a Human. Meanings and challenges (Emberi. Jelentések és kihívások) nevű műhelynek. Az akadémiát 1994-ben II. János Pál pápa alapította, céljaként kitűzve, hogy megvédje az emberiséget az abortusztól és eutanáziától. A kétnapos rendezvényen különböző országok képviseletében mind európai, mind amerikai és ázsiai előadók jelen voltak, akik az emberi mivolt kérdését járták körül annak modern kontextusában, a mesterséges intelligencia, a gazdasági tényezők, a genetika és neurológia legújabb kutatásainak fényében.

Elsőként az akadémia tagjait és a meghívott előadókat Ferenc pápa fogadta, aki beszédében üdvözölte a műhely témáját, kiemelve annak fontosságát, és többek között felhívta a figyelmet arra, hogy az ember felelősséggel kell gyakorolja kreativitását, amelyben azt érezheti, hogy ő a főhőse az istenihez hasonló teremtési folyamatnak. A tudományos ülések nyitásaként Vincenzo Paglia, a Pápai Életvédő Akadémiaelnöke beszélt, aki Dávid Istenhez idézett kérdését tette fel: „Mi az ember?”, utalva ugyanakkor a Pápai Biblikus Bizottság által kiadott azonos című kiadványra is, és kiemelte, hogy a tudomány kihívás elé állította az eredeti emberi mivolt jelentését. Arról beszélt, hogy a témát csak interdiszciplinárisan lehet megközelíteni. Őt követte William Desmond filozófus, aki kitért arra, hogy a világ objektivizálódásában az érték és az értelem szubjektívvé válik.

Három plenáris ülés következett, amelyek keretében a tudomány és kutatás elismert személyiségei fejtették ki nézőpontjaikat. Február 12-én Az emberi lény a techno-tudományos korszakban. Multidiszciplináris forgatókönyvek nevű ülés keretében Jim Al-Khalili brit fizikus a mesterséges intelligenciáról beszélt, annak jelenlegi képességeiről (kreativitás, intuíció), ugyanakkor arról is, ami hiányzik belőle – ilyen az érték és az erkölcs. Fernando Chomali Garib chilei püspök saját evangelizációs munkáját mutatta be, aminek részeként börtönben fogva tartott embereknek beszélt a művészetről, vagy fiataloknak a szexuális felelősségről. Mariana Mazzucato közgazdász professzor előadásában kiemelte, hogy a közjó közgazdaságtanát annak érdekében kell irányítani, hogy a piaci tényezők kijavításával a kollektív célokat lehessen kialakítani. Zárszóként Cynthia Fleury francia filozófus a méltóságról beszélt, azokra a körülményekre is kitérve, amelyek révén a gondozók, a közkórházakban dolgozók munkájának módja méltatlanná válik.

A második plenáris ülést megelőzően, február 13-án reggel Karikó Katalin, az akadémia nemrég kinevezett tagjának online üdvözletét hallhatták a jelenlévők, majd Chris Gastmans belgiumi bioetika tanár vezette az Emberi felelősség nevű ülésszakot. Olaf Blanke svéd idegmérnök felhívta a figyelmet arra, hogy a jelenlegi neurotechnológiai kihívások tükrében az etikát, a kísérleti neuroetikát meg kell erősíteni. Carter Snead filozófus kiemelte, hogy objektív kritériumok szükségesek az egészség és betegség elkülönítéséhez, annak érdekében, hogy elválaszthassuk a kezelés, illetve az emberi feljavítás (transzhumanizmus) céljából végzett beavatkozásokat. Sigrid Mueller teológus a keresztény nézőpontról, illetve az ember minden életkörülményben való holisztikus megközelítéséről beszélt. Folytatásként Interdiszciplináris megközelítés és a humáncentrikusság újragondolása témában hallhattuk Jacques Simpore és Celine Lafontaine genetikusok gondolatait. Telmo Pievani evolucionista filozófus elmondta, az ember aktívan változtatja meg a világot, mi hozzuk létre a tudományt, ehhez pedig alkalmazkodnunk is kell, majd H. J. Schellnhuber német légkörfizikus, klimatológus kérdésként megfogalmazta, hogy túlélhetjük-e az emberközpontúságot. A délután folyamán Maria Clara Lucchetti Bingemer Rio de Janeiro-i teológiaprofesszor az emberi test teopoetikájáról tartott előadást, Richard M. Lerner pszichológus a fejlődést ápoló kapcsolatokról, majd Anthony Devasia delhi hindu filozófus kozmoteandrikus nézőpontból közelítette meg az „embernek lenni” spiritualitását.

A konferencia zárásaként a Zsoltárok könyvéből vett idézetből kiindulva Mi az emberiség? címmel zenei reflexió hangzott el az olasz Pierangelo Sequeri szerzőtől.

Rajka Mária