Hogyan imádkozzuk gyermekeinkkel a rózsafüzért?

0
6410
Illusztráció (Fotó: Therese Westby / Unsplash)

A gyermekek (és nem csak) számára kihívást jelenthet a rózsafüzér imádkozása közben a jelenben maradás, a fókuszálás. Életkori sajátosságaik miatt könnyen elkalandoznak, és gyakran még nem is értik a lényegét a monotonnak tűnő imának. Jóllehet a felnőttek tudják, hogy a rózsafüzér a leghatékonyabb fegyver a gonosz ellen – erről beszélt Pio atya is –, imádkozása monotonnak tűnhet, és a figyelem lankadhat, különösen egy fárasztó nap végén. Az alábbiakban néhány tippet olvashatnak, amelyek az egész család imaéletére jótékony hatással lehetnek, segítenek a jelenben maradni.

Képmeditáció

Ha imádkozás közben olyan képet szemlélünk, amely Jézus vagy Mária életének vonatkozó részét mutatja be, ez segítheti az imában való jelen maradást, illetve azt, hogy ne kalandozzunk el a hosszú imádkozás során. Számos rózsafüzértitkot ezért eleve úgy nyomtatnak ki, hogy expresszív kép is található az egyik oldalán, amely tehát nem csupán esztétikai célokat szolgál, hanem az imádkozásban is segédeszközünk lehet. Ugyanakkor összeállíthatunk mi magunk is egy egyszerű képgyűjteményt e célra, amelyből akár a gyermek is választhat, hogy mit szemléljen az egész család a tized mondása alatt.

Rózsafüzérkönyv gyermekeknek

Egy ideje már magyar nyelven is hozzáférhető olyan kiadvány, amely kimondottan gyermekek számára készült, és a rózsafüzér imádság jobb megértését szolgálja. Érdemes ezeket beszerezni, és használni is imádkozás közben – akár az egyes titkokról írott gondolatokat, akár a bennük foglalt képeket. Természetesen nem csupán a kiadványok külalakja és esztétikája döntő, de a gyermekek számára befogadhatóbbak akár Jézus életének eseményei, akár a rózsafüzér titkainak magyarázatai, ha kimondottan a számukra készült felületeken találkoznak ezekkel.

Illusztráció (Forrás: nyirgorkat.hu)

Rajzoljuk le az imádkozott titkot!

Imádkozás közben az egész család ragadjon ceruzát és papírt, és rajzolja le azt, ami őt megragadja az egyes titkokból, vagy magát a titkot. Természetesen nem a művészi kivitelezés és a tehetség kidomborítása ekkor a lényeg. Miután a tizedet elmondják, megmutathatják egymásnak rajzaikat, és elmondhatják, mit és miért vittek papírra. Ez nem csupán a pillanatnyi imamondás koncentráltabbá tételét szolgálja, hanem utólagos reflexióra is késztet, párbeszédet indíthat.

Néhány gondolat közbeékelése

Minden Üdvözlégy közé be lehet ékelni néhány mondatos elmélkedést, amely csakis azt a célt kell szolgálja, hogy az imában fókuszáltak maradjunk, és Jézus életének mozzanatairól elmélkedjünk. A rózsafüzér jóllehet meditatív célokat szolgál, sokak számára csak üres rutin, vagy gyorsan elmondják – ezek a pár szavas rövid kiegészítések is visszaterelhetnek a lényeghez, lelassítanak.

(Fotó: Fa Barboza / Unsplash)

Bevezetés a meditatív és imaginációs imamódszerekbe

Érdemes a gyermekeket bevezetni a meditatív és imaginációs imamódszerbe, hogy a rózsafüzér imádság meditatív mélységeit előbb-utóbb felfedezhessék, és persze a saját imaéletüket is tudják ezzel gazdagítani. Ezek az imamódszerek abban is segítenek, hogy idővel lelassuljon az imádkozás – egy tized lassú és szemlélődő elimádkozása elégséges lelki muníciót fog szolgáltatni.

Rózsafüzér szentírási részekkel

Az egyes tizedek előtt érdemes felolvasni a vonatkozó szentírási részeket. Ugyancsak a lassúság és elmélyülés jegyében ekkor érdemes csak egy tizedet elmondani, nem a teljes rózsafüzért. Ki lehet próbálni idővel, hogy megfelelő meditatív (instrumentális) zene szóljon halkan a háttérben.

Cecilia Pigg / Aleteia.org alapján Romkat

MEGOSZTÁS