Ferenc pápa megáldotta a karácsonyi Kis Jézus-szobrocskákat

0
709

Advent harmadik, Gaudate vasárnapján különösen örömteli volt a hangulat a Szent Péter-téren, hiszen a világ minden részéről érkezett zarándokok között nagy számban jelen voltak római gyermekek, akik a hagyománynak megfelelően pápai áldásra magukkal hozták Kis Jézus-szobrocskáikat, amelyeket majd szentestén helyeznek el otthon a jászolokban.

Az Úrangyala elimádkozása után a szentatya felidézte a boldogok közé iktatott Eduardo Pironio bíboros alakját, felhívta a figyelmet a Kolumbia és Panama határán zajló tragédiára, valamint továbbra is kérte a hívek imáit az Ukrajnában, Palesztinában és Izraelben háborútól szenvedő testvéreink számára.

A boldogok között tisztelhetjük Eduardo Pironio argentin bíborost

Ferenc pápa bejelentette, hogy szombaton az argentínai Lujáni Szűz Mária kegyhelyen a boldogok sorába iktatták Eduardo Pironio bíborost, az alázatos és buzgó lelkipásztort, a remény tanúját, a szegények védelmezőjét. Emlékeztetett rá, hogy Pironio bíboros együttműködött Szent II. János Pál pápával a világiak és az Ifjúsági Világnapok előmozdításában. Példája segítsen mindnyájunkat, hogy kilépő egyház legyünk, amely mindenki útitársává válik, különös tekintettel a leggyengébbekre – mondta a szentatya, majd a hívek tapsát kérte az új boldog számára.

A nemzetközi közösség számolja fel a Kolumbia és Panama határán zajló tragédiát

Ferenc pápa ezután arra a több ezer migránsra emlékezett, akik a Darién régió őserdőjében próbáltak átkelni Kolumbia és Panama között. Gyakran gyermekes családokról van szó, akik veszélyes utakra merészkednek, akiket félrevezetnek azok, akik hamisan rövid és biztonságos utat ígérnek nekik, majd rosszul bánnak velük és kirabolják őket. Nem kevesen életüket veszítik abban a dzsungelben — mondta Ferenc pápa, rámutatva, hogy szükség van a közvetlenül érintett országok és a nemzetközi közösség közös erőfeszítéseire, hogy ez a tragikus valóság ne maradjon figyelmen kívül, valamint sürgette a nemzetközi közösség együttes, humanitárius válaszát.

Imádkozzunk az Úrhoz a békéért!

Ferenc pápa ismét arra szólított fel, hogy ne feledkezzünk meg a háborúban szenvedő testvéreinkről Ukrajnában, Palesztinában, Izraelben és más konfliktusövezetekben. Karácsony közeledtével legyen erősebb az elkötelezettség a béke útjainak megnyitása iránt. A pápa utalt rá, hogy továbbra is nagyon súlyos és fájdalmas híreket kap Gázából. Fegyvertelen polgári személyek bombázások és lövöldözések célpontjaivá váltak. Ez megtörtént még a Szent Család plébániai épületegyüttesen belül is, ahol nincsenek terroristák, hanem családok laknak, gyerekekkel, betegekkel és fogyatékkal élőkkel, szerzetesnőkkel. Megöltek egy anyát, Nahida Khalil Anton asszonyt és lányát, Samar Kamal Antont, másokat pedig megsebesítettek a mesterlövészek, amikor a fürdőszobába mentek. A Teréz anya nővéreinek a háza megrongálódott, lövés találta el a generátorukat. Egyesek azt mondják: „Ez terrorizmus, ez háború”. Igen, ez háború, ez terrorizmus – hangsúlyozta a pápa, utalással a Szentírás szavaira, idézve a Zsoltárok könyvéből: „Az Úr… megálljt parancsol a hadaknak a föld határáig, szétzúzza az íjakat, összetöri a lándzsákat, s a pajzsokat tűzben elégeti” (vö. Zsolt 46,9). „Imádkozzunk az Úrhoz a békéért!” – buzdított a szentatya.

A pápa megáldotta a római gyermekek Kis Jézus-szobrocskáit

Ferenc pápa üdvözölte a Szent Péter teret megtöltő családokat, a plébániai csoportok és társulatok tagjait, a római, olasz és külföldi híveket, külön köszöntve az Egyesült Államokból és Lengyelországból érkezett zarándokokat. Ezután a gyermekekhez fordult, akik üdvrivalgással, arcukon boldog mosollyal fogadták köszöntését, magasra emelve a Kis Jézus-szobraikat. „És most üdvözöllek benneteket, kedves gyermekek, fiúk és lányok, a római oratóriumokból és iskolákból, akik elhoztátok a gyermek Jézus szobrocskákat, hogy megáldjam őket”. Miután áldását adta a „Bambinello”-nak nevezett gyermek Jézus szobrocskákra, arra kérte a gyermekeket és fiatalokat, hogy imádkozzanak a jászol előtt azokért a társaikért, akiknek nehéz karácsonyban lesz részük a háborús helyeken, a menekülttáborokban, a rendkívül nyomorúságos helyzetekben. Előre is megköszönte a gyermekek imáit, boldog karácsonyt kívánva nekik és családjaiknak, majd arra kérte a Szent Péter-teret megtöltő, a szentatya születésnapját is ünneplő hívősereget, hogy tapssal köszöntsék a gyermekeket.

Vertse Márta

Vatican News

MEGOSZTÁS