Román anyanyelvű személyi plébánia létrehozását kezdeményezik Kolozsváron

1
739

Kolozsváron a hívek tájékoztatására közleményt adott ki a Szent Mihály-plébánia egyháztanácsa, az alábbiakban ezt osztjuk meg olvasóinkkal.

A mögöttünk lévő emberöltő jelentős változásokat hozott mind városunk, mind egyházunk életében. Ennek egyik kiemelt része a román anyanyelvű római katolikus hívek számottevő megerősödése, folyamatos növekedése.

A nyilvántartásunkban lévő családlapok azt tükrözik, hogy területileg arányosan oszlanak meg a román ajkú hívek Kolozsvár jelenlegi öt plébániája között. Lelkipásztori ellátásuk évtizedek óta a Szent Mihály-plébánia szervezésében, a piarista templomban történik. A meglévő gyakorlat már „személyi plébánia” jellegét mutatja. A közösség fejlődését az elmúlt esztendők számadatai tanúsítják; szemtanúi lehetünk, ahogyan Krisztus örömhíre újabb tanítványokat vonz minden népből és nyelvből, akik közösségbe akarnak szerveződni. Ezért felelősségünk tudatában kezdeményezzük a Főegyházmegyei Hatóságnál a kolozsvári román anyanyelvű személyi plébánia létrehozását.
Ennek székhelye és közösségi tere a piarista templom épületegyüttesében lenne, ahogy a közösségeink már évtizedek óta ezt gyakorolják. Így a templom a magyar nyelvű szentmisék, az egyetemi lelkészség és román közösség liturgiái mellett, kiegészülve az olasz, francia, angol és német nyelvű pasztorációval, továbbra is a „népek templomaként” működne.
Azt a javaslatot terjesztjük elő, hogy a hívek lelki java érdekében a Főegyházmegyei Hatóság tegye ezt hivatalossá a román személyi plébánia létrehozásával és plébános kinevezésével.

Mindezt a kedves hívek tudomására hozzuk azon céllal, hogy javaslataikat, meglátásaikat, kéréseiket megfogalmazhassák ezen nemes ügy kapcsán. Mindezt írásban tehetik meg, benyújtva a plébániahivatalba 2024. június 3-án 13 óráig.

Mária, az Egyház Anyja – könyörögj érettünk!

Kolozsvár, 2024 májusa
A Szent Mihály -plébánia egyháztanácsa

1 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Végre, hála az Úrnak és munkatársainak. szerintem már rég meg kellett volna lépni. S főleg remélem, hogy az Úrnak lesz munkatársa Csíkban is, megtenni a lépést. Semmit sem veszíthetünk csak nyerhetünk Isten Országáért.