Megkezdődött a decemberi preszemináriumi találkozó a gyulafehérvári papnevelő intézetben

1
448
Fotók: Kováts Álmos Botond, Kovács Nándor Hunor/SIS

Szeplőtelen fogantatás főünnepén, december 8-án, pénteken vette kezdetét a háromnapos preszemináriumi találkozó, amelynek célja, hogy a papi hivatás iránt érdeklődő középiskolás fiúk betekintést nyerhessenek a gyulafehérvári Megtestesült Bölcsességről nevezett Római Katolikus Papnevelő Intézet mindennapjaiba és közösségi életébe.

A preszemináriumi találkozó hasonló a más papnevelő intézeteknél meglévő nyílt napokkal, hiszen minden érdeklődő fiatalnak lehetősége van a szemináriumban lakni néhány nap erejéig, megismerni a mai értelemben vett erdélyi egyházmegyék kispapjait, valamint bepillantást nyerni a papnevelő intézet szellemi, kulturális és liturgikus életébe, tevékenységeibe.

A szemináriumi nyílt napok, vagyis a preszemináriumi találkozó péntek délután ünnepélyes vesperással vette kezdetét a gyulafehérvári székesegyházban, amelyet vacsora, majd a Szalézi Szent Ferencről elnevezett Erdélyi Magyar Egyházirodalmi Iskola (EMEI) ünnepi előadása követett. A preszeminaristák betekintést nyertek az EMEI történetébe, megismerték a kispapok kulturális, irodalmi és szellemi műveltséget ápoló önképző körének tevékenységeit, ugyanakkor az előadásba bekapcsolódva ismereteket szereztek a szeplőtelen fogantatás hitelvének történelmi és teológiai hátteréről.

Forrás: a Seminarium Incarnatæ Sapientiæ Facebook-oldala

1 HOZZÁSZÓLÁS

  1. […] A gyulafehérvári papnevelő intézetben december 9-én, szombaton folytatódott a preszemináriumi találkozó, vagyis a szemináriumi nyílt napok 32 középiskolás fiú részvételével, akik a csíkszeredai, székelyudvarhelyi, marosvásárhelyi, szatmárnémeti és gyulafehérvári római katolikus líceumokból érkeztek. A csíkszeredai diákokat Simó Gáspár, míg a szatmári középiskolásokat Mayer Nándor spirituális kísérte el. Az első napról szóló beszámolót ITT olvashatják. […]