A művészet hidakat épít kultúrák és népek között

Negyvenéves a Vatikáni Múzeum támogatói köre

0
349

Ferenc pápa a Kelemen teremben fogadta a Vatikáni Múzeum mecénásait, akik november 6–10. között programsorozattal ünnepelték a Patrons of the Arts in the Vatican Museums fennállásának negyvenedik évfordulóját. Nagylelkű támogatásuk hozzájárul a világ egyik legnagyobb és legértékesebb műkincsgyűjteményének megőrzéséhez, hogy biztosítsa a jövő nemzedékek számára is ezt a rendkívüli lelki és szellemi élményt.

Művészet, történelem, kultúra és hit szorosan összefonódik egymással – állapította meg beszédében a pápa, majd köszönetet mondott a mintegy háromszáz mecénásnak, akik a Vatikáni Múzeum művészeti és kulturális örökség megóvását és restaurálását támogatják immár negyven éve. Külön kiemelte a szentatya a pandémia idején a kényszerű lezárás alatt nyújtott segítségüket. A művészet a maga különböző megnyilvánulásaiban képes megnyitni az elmét és szívet a teremtett világ szépségei előtt, rácsodálkozni az élet és emberi hivatásunk titokzatos gazdagságára.

A vallásos művészet bátorító üzenete

A Vatikáni Múzeum művészeti patrónusainak célja biztosítani, hogy a gyűjteményekben őrzött műkincsek – melyekben a kultúrák, hagyományok és kreatív kifejezési formák tükröződnek – továbbra is ösztönözzék, felemeljék és felnyissák az emberi szívben lakozó reményt és legmélyebb törekvéseket. A művészet, különösen a vallásos művészet elviheti az irgalom, az együttérzés és a bátorítás üzenetét nemcsak a hívőknek, de mindazoknak, akik kételkednek, akik elveszettnek érzik magukat, bizonytalanok vagy magányosak. A művészet ugyanis mindig a lélekhez szól. Képes elősegíteni közös emberségünk felismerését, hidakat ver a kultúrák és népek között, megteremti azt a szolidaritásérzést, melyre oly nagy szükségünk van szomorúan megosztott és háborúktól szenvedő világunkban. A művészet felüdíti az emberi lelket, éppúgy, mint ahogy a víz életet visz a száraz és kietlen sivatagba.

Jelentős restaurálási munkák

A Vatikáni Múzeum patrónusainak negyvenéves működését a művészetszeretet vezérelte, és az a meggyőződés, hogy minden nemzedék felelős a rá bízott felbecsülhetetlen örökség megőrzésért és továbbadásáért. Ennek eredményeként az elmúlt négy évtizedben jelentős restaurálási munkákat végeztek el – mint a Raffaello-stanzák, a Térképgaléria, a Pál-kápolna, a Gyertyatartó-galéria, a Toboz-udvar. Ferenc pápa újból elismerését fejezte ki a mecénások küldetéséért és dicséretes vállalkozásuk folytatására biztatta őket. A patrónusokra, hozzátartozóikra a mindenható Isten áldását kérte, aki minden szépség, igazság és jóság forrása.

Barátokból támogatók

A Vatikáni Múzeum művészeti patrónusainak köre 1983-ban alakult meg az USA-ban, ma további kilenc országban van jelen Európát és Ázsiát is beleértve. A negyvenéves fennállásukat ünneplő programsorozat keretében konferenciát rendeztek a vatikáni új szinódusi aulában, illetve a Pápai Tudományos Akadémia székhelyén, látogatásokat szerveztek a Vatikáni Múzeumban, a Castel Gandolfó-i Apostoli Palotában, a Santa Maria Maggiore-bazilikában. A Sixtus-kápolnában tartott hangversennyel, majd a Vatikáni Múzeumban vacsorával zárult a rendezvény.

Evangelizálás és művészet

„Megosztani a művészetet és a hitet – ez a pápai gyűjtemények küldetése” — mondta el rádiónknak Barbara Jatta, a Vatikáni Múzeum igazgatója. Jó példa erre a Salus Populi Romani Mária-ikon restaurálása, mely oly kedves Ferenc pápának. „Korunk mecénásai támogatják a Vatikáni Múzeumot kulturális öröksége megőrzésében.” A Vatikáni Múzeum művészeti patrónusainak lenni bizonyos értelemben azt jelenti, hogy atyjai, vagyis kezesei és őrzői annak a történelmi, kulturális és hitbeli örökségnek, melyet az egyház ránk bízott, hogy őrizzük, tiszteljük és megbecsüljük.

,,Küldetésünk, akárcsak a patrónusoké, mely arra szól, hogy megőrizzük és megosszuk a gyűjteményeket, melyeket a pápák, bíborosok, apácák, püspökök, világiak alapítottak, építettek és gazdagítottak, nem más, mint evangelizálás.”

Márványrestauráló műhely és ásatások

Terence Hogan atya, a patrónusok kapcsolattartó irodájának vezetője a Vatikáni Rádiónak az elmúlt négy évtized restaurálási munkáiról beszélt. Kiemelte a Vatikáni Múzeum modern márványrestauráló műhelyének létrehozását. A mecénások a pápai gyűjtemények kilenc különböző restauráló, kutató és megőrző műhelyének tevékenységét támogatják. A múzeum falain kívül a Lateráni bazilikánál található szentlépcső kegyhely mennyezeti freskóit is a segítségükkel restaurálták, mint ahogy a Falakon kívüli Szent Pál-bazilika alatti ásatási terület feltárását is lehetővé tették.

Reményteli jövő

Az első negyven év ünneplése közben a patrónusok előre tekintenek: „a ma végzett munkát örökül hagyjuk az utánunk jövőknek, a következő generációk mecénásainak, akiknek köszönhetően tovább folytatódhat a tevékenységünk ennek a hihetetlen művészeti, szépséget és igazságot hordozó kulturális örökségnek a szolgálatára. Ahogy Vergez Alzaga bíboros, Vatikánvárosi Állam Kormányzóságának elnöke fogalmazott a rendezvényen, „a művészet képes egyesíteni az embereket. A szépségen és az igazságon keresztül segít, hogy reménnyel nézzünk a jövőben olyan sötét pillanatokban is, mint amilyet most élünk”.

Paolo Ondarza, Gedő Ágnes – Vatikáni Rádió

Fotók: Vatikáni Rádió

MEGOSZTÁS