Requiem a kolozsvári Szent Mihály-templomban

0
387

A kolozsvári Szent Cecília kórus és zenekar, egyházzenei áhítatra hívja az érdeklődőket Mindenszentek estéjén a Szent Mihály-templomba, felajánlva a zenés imádságot az elhunyt lelkek üdvéért.

November 1-jén, szerdán este 8 órától kezdődő eseményen felcsendül a francia zeneszerző Gabriel Fauré Requiemje, illetve Morten Lauridsen O Sacrum Convivium című műve, közreműködik Gebe-Fügi Renáta és Molnár Zoltán énekművész, koncertmester: Vincze-Dallos Csilla, vezényel: Potyó István.

,,Fauré elmélyült, visszafogott, mondhatni szemérmes komponista volt. Gyerekkoráról, világképéről sokat elmond időskori visszaemlékezése: az egyetlen dolog, amire igazán világosan emlékszem, az a harmónium volt abban a kis kápolnában…  A Requiemben nem az utolsó ítélettől való félelemre, nem a Dies irae drámaiságára helyezi a hangsúlyt, hanem sokkal inkább az örök béke, a requiem ábrázolására koncentrál. A gyász kifejezését és átélését, a meditációt nem zavarják a külsőségek, nem vegyül kétely az örök életbe vetett hitbe.”