Gondolatok a gondolatokról

0
556
Ha azon kapjuk magunkat, hogy keményen ítéljük meg cselekedeteinket, álljunk meg egy pillanatra, és gondoljunk valamire, amit szeretünk önmagunkban. • Illusztráció: Pixabay

Mostanában elég gyakran gondolkodom a gondolatokról és annak életünkre gyakorolt hatásairól. Minden döntés, történés, szörnyűség a világban, ahogy minden változás is, egy gondolattal kezdődik. Minden nagy találmány, felfedezés a feltalálójának, a felfedezőnek a fejében születik meg. Akár egy új házat veszünk, vagy vállalkozást indítunk, ezek a dolgok mind a gondolattal, majd az ezekhez kapcsolódó, hasonló gondolatokkal kezdődnek, illetve folytatódnak.

A gondolatok képessé tesznek arra, hogy hatalmas dolgokat érjünk el, de a gondolatainkkal képesek vagyunk saját magunkat is megbetegíteni. Körülbelül hatvanezer gondolat születik meg bennünk egy nap alatt, melyek többsége negatív – állítják a kutatók. Mivel gondolkodó lények vagyunk, a világot és benne saját magunkat is állandóan értelmezzük, amely egy belső párbeszédben, folyamatos monológban nyilvánul meg. Gondolataink nemcsak azt befolyásolják, hogyan látjuk, értelmezzük a világot és benne önmagunkat, hanem meghatározzák azt is, hogyan érezzük magunkat. Ha valamiről, akár a saját viselkedésünkről azt gondoljuk, hogy rendben van, akkor jól érezzük magunkat, ha pedig nem, lehangolttá válunk.

A negatív gondolatok felbukkanására általában több módon reagálunk. Néha hajlamosak vagyunk túlgondolni helyzeteket, és bizonyos életszakaszokban nehéz pozitívan látni a jövőt vagy a múltat. A szokásos reakciónk: megkérdőjelezzük őket, érvelünk ellenük, hibáztatjuk magunkat értük, vagy megpróbáljuk őket elnyomni, nem gondolni rájuk, elterelni a figyelmünket valamivel. A helyzet az, hogy amíg egy-egy problémán való elmélkedés konstruktív, előrevivő ötleteket hozhat, az önbántós, aggodalmat keltő gondolatok, a rágódás vagy az állandó negatív gondolatokban való forgás csak egy dologra jó: még jobban elrontja a hangulatunkat.

Az Oxfordi Egyetem kutatója, Mark Williams szerint az agyalás, önkritika vagy elfojtás helyett sokkal hatásosabb módon is kiléphetünk a negatív gondolatok köréből: figyeljünk inkább befelé, a testünk érzeteire. Nehézségek idején egy dolgot tehetünk csak: haladéktalanul gondoskodunk magunkról. Ehhez az első lépés, hogy nézzük meg, hogyan érzi magát most a testünk. Mi zajlik le benne? Hol érzünk fájdalmat? Miután ezt megtettük, foglalkozhatunk azokkal a torzításokkal is, amelyek gondolatainkban jelennek meg. Az agyunk rendkívül leleményesen és kitartóan képes meggyőzni minket olyasmiről, ami valójában nem is igaz. Ezek a hibás gondolatok megerősítik a negatív gondolkodásmódot. Ha azonban felismerjük őket, megtanulhatjuk, hogy hogyan kerekedjünk felül rajtuk.

Az első, ami segíthet, ha megkérdőjelezzük a negatív gondolatainkat, azaz értékeljük a hitelességüket. Gondoljuk át, hogy hogyan reagálnánk, ha egy barátunk beszélne úgy magáról, ahogy mi tesszük. Valószínűleg cáfolnánk a negatív látásmódját. Alkalmazhatjuk ezt a logikát a saját gondolatainkra is. A második, ami segíthet, ha eltávolodunk a negatív gondolatainktól. Ennek egy módja, hogy adunk magunknak mondjuk öt percet, amit az adott gondolatra szánunk. Ezután tartsunk szünetet, összpontosítsunk másra és haladjunk tovább a napunkkal. A harmadik, ami segíthet, ha itélkezésmentesek maradunk. Nem tudatosan, de mindannyian megítélünk másokat és saját magunkat is. Ha fel tudunk hagyni ezzel, sokkal kényelmesebben fogjuk érezni magunkat. Egy jó technika erre a „pozitív ítélkezés”, amit egy tanárom mondott egyszer: ha észrevesszük, hogy negatívan ítélünk meg egy személyt, szituációt, vagy saját magunkat, keressünk pozitív jellemzőket is. A negyedik, ami segíthet, a hála. Még ha nehéz korszakát éljük is az életünknek, rendszerint tudunk találni olyan dolgokat, amikért hálásak lehetünk. Könnyű és hatékony módszer erre, ha hálanaplót vezetünk, amibe minden nap írunk néhány dolgot, ami jól alakult és örömmel töltött el. Az ötödik és egyben az utolsó, ami segíthet, ha az erősségeinkre koncentrálunk. Emberi természetünkből fakadóan hajlamosak vagyunk hosszasan elidőzni a negatívumoknál és átsiklani a pozitívumok felett. De minél többet gyakoroljuk, hogy az erősségeinkre fókuszáljunk és ne a hibáinkon rágódjunk, annál könnyebben fogjuk pozitívan látni saját magunkat és az életünket. Ha azon kapjuk magunkat, hogy keményen ítéljük meg cselekedeteinket, álljunk meg egy pillanatra, és gondoljunk valamire, amit szeretünk önmagunkban.

Természetesen a felsoroltakon kívül számos más technika létezik, mely segíthet a negatív gondolatok átkeretezésében, a lényeg, hogy mindenki találjon a maga számára olyant, ami előre és nem hátra viszi. Számtalanszor tapasztaltam már, és magam is meglepődve vettem észre, hogy a gondolatok ereje egyszerűen nem elhanyagolható, sőt a legkiválóbb módszer egy örömteli, jobb élethez. Eredményes belső és külső munkát kívánok mindenkinek! Magamnak is!

Ferencz Emese

Az írás megjelent a Vasárnap 2023/43-as számának Életmód rovatában.