Hogyan hirdessük az evangéliumot napjainkban? Elkezdődtek a temesvári Lelkipásztori Napok

0
488
Lelkipásztori Napok a temesvári egyházmegyében. Fotók: a temesvári egyházmegye honlapja

A Temesvári Római Katolikus Püspökség és pasztorális irodái ezekben a napokban, október 5–7. között tartják az egyházmegyei szintű Lelkipásztori Napokat a temesvári Kolping Házban. A program fő témája a 2023/2024-es pasztorális év témája, a misszió.

A Lelkipásztori Napok programjain 120 személy vesz részt, köztük papok, a megszentelt élet intézményeinek tagjai, plébániai munkatársak és alkalmazottak, hívek.

A hivatalos megnyitót október 5-én, csütörtökön délután tartották. „Első alkalommal szervezzük meg egyházmegyénkben a Lelkipásztori Napokat, amelyeken a pasztorális év témáját szeretnénk elmélyíteni: a missziót. Nem az a kérdésünk, hogy mit hirdessünk, hanem az, hogy hogyan hirdessük az evangéliumot napjainkban. Az evangélium nem változott, de a világ körülöttünk mindig változik. Szeretnék köszönetet mondani mindenekelőtt a Kolping Háznak, ahol olyan szívélyesen fogadtak minket, valamint a sok-sok önkéntesnek, akik olyan keményen dolgoztak e napok megszervezésén” – mondta bevezetőjében Szilvágyi Zsolt püspöki helynök.

A program első mozzanataként a jelenlévők megtekintették Pál József Csaba megyés püspök néhány nappal ezelőtt felvett üzenetét, mivel októberben a főpásztor Rómában tartózkodik a püspöki szinódus 16. rendes közgyűlésének első ülésszakán. – Több mint 20 alkalommal vettem részt a magyarországi lelkipásztori napokon, ahol sokat tanultam, és lélekben megerősödve, gazdagodva tértem haza a megbeszélt témák, de különösen a résztvevők tapasztalatai által. Örülök, hogy egyházmegyénkben is megszervezhetjük a lelkipásztori napokat, ezáltal is gazdagítva egymást – fogalmazott üzenetében az egyházmegye főpásztora.

A nap első előadását A misszió Ferenc pápa tanításának fényében címmel Wilhelm Dancă lelkipásztor, a Bukaresti Egyetem Római Katolikus Teológiai Karának professzora, a Román Akadémia levelező tagja tartotta. „Az egyház missziójában ma különös súlyt kell helyezni az evangelizálásra, hogy tanúságot tegyünk Jézus Krisztusról és az ő evangéliumáról, de fel kell tennünk magunknak a kérdést: végül is ki evangelizál? Aztán megpróbáljuk megnézni, hogy miért kell evangelizálni, és mi az evangelizálás koordináló elve. Hogyan kell evangelizálni?” – foglalta össze előadásának bevezető részében Wilhelm Dancă, majd zárásként hangsúlyozta: „Az első evangelizáló Jézus Krisztus. Hogyan működik Jézus? Az egyházon keresztül. Az egyházon keresztül, amely eljut a perifériákra is. Az egyház Isten népe, a szegények számára pedig lehetőség. A missziós elkötelezettséget minden kereszténynek vállalnia kell a mindennapi életben. És nagyon fontos: senkit sem zárnak ki, senkit sem ítélnek el, senkit sem diszkriminálnak a szeretet evangéliumával való találkozásból. Ahhoz, hogy az egyház missziója sikeres és hatékony legyen, tartsuk szem előtt a misszió három lépését: valóság, ima, megfontolás. Ferenc pápa szavaival élve: »Menjetek a perifériákra. Ne féljetek, Jézus az út. Hirdessétek a szeretet evangéliumának édes és vigasztaló örömét.«”

A második előadást P. Marius Taloș SJ (Manréza Központ, Kolozsvár) tartotta Imádság és misszió címmel. P. Marius Taloș előadását Szent Faustina Kowalska október 5-i emléknapja alkalmából a szent által írt missziós imával kezdte. „A teremtés, a megváltás és a megszentelés a Szentháromság isteni missziójának tekinthető. Isten megteremtette a világot (az Atya által), minket üdvözít (Jézus Krisztus által) és megszentel (a Szentlélek által)” – hangzott az előadás kezdetén. „A szentmise és a misszió egybeolvad és a misszió liturgiájává válik. Ezt a kifejezést egy ortodox papnál találtam, aki először használja a misszió liturgiája kifejezést. Meghívom önöket, hogy négy részben fedezzük fel a szentmise négy kardinális pontját, amely lehetővé teszik, hogy meglássuk annak missziós dimenzióját: gyülekezés – Isten népe összegyűlik a szentmisére; hallgatás – Isten népe hallgatja Isten igéjét; táplálás – Isten népe Isten asztalánál táplálkozik; küldés – Isten népét misszióba küldik” – mondta P. Taloș.

A két előadást vesperással egybekötött szentmise, a vacsorát követően kiscsoportos beszélgetés követte.

Forrás: A temesvári püspökség sajtóirodája