A Nagaszakira ledobott atombomba ma is élő üzenete: Soha többé!

0
417
Fotó: Vatican News

Az „elrettentés elrettentő példája” marad az emberiség történetében az 1945. augusztus 9-én Nagaszaki városára dobott amerikai atombomba, melynek célpontjául a belváros Szeplőtelen Fogantatás székesegyházának tornyai szolgáltak, miközben a templomban harminc japán hívő készült a szentgyónásra, hogy a kiengesztelődés szentségében részesüljenek – tájékoztat a FIDES missziós hírügynökség.

A szomorú évforduló minden év augusztus 6-án és 9-én a hirosimai és nagaszaki atomtámadásra emlékeztet. Idén éppen 78 éves évfordulója van az eseménynek. Nagaszaki akkoriban a japán katolikus egyház életének legfontosabb központja volt, melynek története a 16. századig nyúlik vissza, amikor elrettentő üldöztetésekkel akarták a japán keresztényeket megfélemlíteni és hittagadásra bírni. Ekkor született a japán hallgató egyház, mely évszázadokon át titokban tartotta a hitét, de mégis gondoskodott arról, hogy titokban megkereszteljék gyermekeit, még akkor is, ha papok híján nem juthattak az Eucharisztia szentségéhez. Az Úr imája, az Üdvözlégy Mária és néhány katolikus népének elég volt ahhoz, hogy a hit búvópatakja életben tartsa nemzedékek katolikus hitét. Igaz, ennek drága ára volt, mert éppen Nagaszakiban szenvedett mártírhalált 1597-ben 26 katolikus hívő és negyedszázaddal később ugyanebben a városban öltek meg további 56 hívőt 1622-ben.

A II. világháború végén Nagaszaki fölött 500 méteres magasságban robbant fel az atombomba, éppen az Urakami Tenshudo, vagyis a Szeplőtelen Fogantatás székesegyháztól, amelynek tornyait tájékozódási célpontként használták a B-29-es amerikai repülőgép pilótái. A bombatámadás pillanatában mintegy harminc hívő tartózkodott a katedrálisban, hogy szentgyónással készüljenek fel a közeli, augusztus 15-i Nagyboldogasszony ünnepre. A támadás pillanatok alatt nukleáris porrá emésztette Ázsia legnagyobb katolikus templomát, melyet a japán hívek harminc év alatt építettek fel. A Nagaszakira hullott atombomba 40 000 embert ölt meg azonnal, és 75 000-et megsebesített. 1945 végére pedig további 74 000 ember halt meg.

Add, Urunk, hogy a szomorú évforduló intő példája erősítse bennünk az Életre mondott IGEN-t és a lehatározottabb NEM-et bárki emberfia elpusztítására! Ámen!

Vértesaljai László SJ / Vatikáni Rádió