Daganatos betegségek időskorban. Tabutéma?

0
640
Fotók: Gyulafehérvári Caritas

Szépkorú, daganatos betegségekben érintett személyek vettek részt a táborban, amelyet a Gyulafehérvári Caritas Teréz Anya Idősek Nappali Foglalkoztató Központjának munkatársai szerveztek Marosvásárhelyen. Olyan emberek, akik találkoztak és beszélgettek már egymással Cosma István és Szigyártó Adrienn pszichológusok támogatócsoportjaiban, ám ezúttal a közösségért, az eszmecsere lehetőségéért és az érdekesnek ígérkező programokért jöttek össze.

„Ötéves túlélő vagyok. Diagnózis, betegség, gyógyulás – futószalagon robogtak végig az életemen. Amikor daganattal diagnosztizáltak, nagyon erős túlélési ösztön kapcsolódott be bennem. Volt már rákos beteg a családomban, így veszítettem el az édesanyámat. Nem akartam, hogy a gyermekem is anya nélkül nőjön fel. Megfogadtam: márpedig én felnevelem a lányomat. Minden lehetőséget megragadtam: kezelésekre jártam, könyveket, blogokat, írásokat olvastam, pszichológussal beszélgettem. Kihasználtam, hogy Kolozsváron a testi kezelés mellett a lelki segítségnyújtást is igénybe lehetett venni. Amikor meggyógyultam, a pszichológiai támaszt hiányoltam a legjobban, mert senki sem foglalkozott azzal, mi van a betegség után. Szerencsére éppen akkor, 2018-ban, alakult a Caritas első daganatos betegeket támogató csoportja. Nagyon megörültem, eljöttem, és azóta járok a közösségbe. Jó, hogy van egy hely, ahol szakemberekkel és sorstársakkal lehet beszélgetni. Lelki támaszt nyújtunk egymásnak” – mesélte Csilla medalionfestés közben.

Színes programok

A kézművestevékenység csak egy volt azon színes programok közül, amelyeket a Teréz Anya-központ munkatársai szerveztek. Reggeli torna, finom kávé, tartalmas beszélgetések, hasznos előadások, szeniorörömtánc, ékszerkészítés Vészi Ibolyával, valamint Hegyi Réka-Boróka zenés-kézműves programja várták a szépkorúakat.

A LéleKáfé események bizalmi környezetében a jelenlévők legmélyebb átéléseiket, fizikai és lelki fájdalmaikat, tapasztalataikat, következtetéseiket, mély gondolataikat osztották meg egymással és a szakemberekkel. Cosma István és Szigyártó Adrienn pszichológusok rendkívüli tisztelettel, alázattal, együttérzéssel hallgatták őket, finoman terelgetve az együttlét medrében a beszélgetés sodrását. Előadásokat is tartottak olyan témák mentén, mint az öngondoskodás, lelki egészségvédelem, hatékony stresszkezelés, vagy a támogatócsoportok szerepe és fontossága. Ezen tematikák beszélgetésindítóul is szolgáltak, amelyekbe a szépkorúak érdeklődően kapcsolódtak be.

A mentálhigiénés szakemberek tájékoztatóin túl Zöld Zita egészségügyi oktató és dr. Riskó Ágnes onkopszichológus is tartottak előadásokat az egybegyűlteknek. Az egészségügyi szakember a 112 applikáció használatát és a helyes vérnyomásmérés lépéseit magyarázta, mutatta a jelenlévőknek. Emellett sok praktikus tanáccsal látta el a résztvevőket és részletesen, közérthetően válaszolt kérdéseikre is. A daganatos betegségek lélektani sajátosságaiban jártas klinikai szakpszichológus pedig az időskori rákbetegségek lelki oldalát ismertette.

Miért kell erről beszélni?

Elsősorban azért, mert világszerte nagyon gyakori a daganatos megbetegedések száma, különösen hetven éves kor felett. Magyarországi adatok szerint az elmúlt két évben az anyaországban 70 000, Romániában 100 000 embert diagnosztizáltak rákbetegséggel. Azt viszont kevesen tudják, hogy az onkológiai megbetegedések az orvostudomány fejlődésének köszönhetően ma már egyre nagyobb sikerrel kezelhetőek. Sőt: a lélek is gyógyítható. Félre kell tehát tenni az olyan torz gondolatokat, amelyek szerint a rák egyenlő a halállal.

A daganatos megbetegedéseket azért sem kellene tabutémaként kezelni, mert az időseknél többnyire előrehaladott állapotban érik tetten, a diagnózis pedig különféle lelki reakciókat vált ki. Ezek személyenként változnak, de többnyire pesszimisztikus gondolatok és negatív érzelmek uralkodnak el a betegeken, amelyek hatására lelki krízisbe jutnak. Szomorúság, erős fáradtságérzésben megnyilvánuló depresszió, reményvesztettség, szorongás, fokozódó stressz, sőt még öngyilkossági késztetések is jelentkezhetnek. Az érintetteknek megnő az odafigyelés, gondoskodás, együttérzés, támogatás iránti igényük. Érzékenyebbé válnak, megnövekszik a figyelem, szeretet, biztonság utáni vágyuk, hiszen a háttérben erős bizonytalanság lapul. Ez a lelki válság viszont, akárcsak a testi megbetegedés, orvosolható. Rengeteget számít a kezelőorvos biztatása, a családtagok, barátok türelme, együttérzése, szeretete, mindennemű segítsége, pszichológusok támogatása, valamint a beteg pozitív hozzáállása. Fontos szűrésekre járni már fiatal korban is, és érdemes tudatosan figyelni mindarra, amivel egy daganatos beteget támogatni tudunk. Ezért nélkülözhetetlen a rákról beszélni.

Megküzdési stratégiák

A daganattal diagnosztizált betegeknek fontos föltérképezniük külső és belső erőforrásaikat. A külső erőforrások alatt értjük a konkrét kezelési módokat és azt a kapcsolati hálót, amely a családtagokból, barátokból, kezelőorvosokból, pszichológusokból, támogatócsoportokból tevődik össze.

A belső erőforrások magukba foglalnak mindent, amit a betegek önmagukért tehetnek: nyitottságukat a társas kapcsolatok irányába a magány, önmagukba fordulás, izolálódás helyett; a hamis gondolatok fölülírását; a negatív érzések pozitívvá alakítását, a sérelmek feldolgozását, az elakadások eloszlatását. A diagnózis tudomásul vétele, sőt a gyógyulás után is meg kell próbálni visszatérni az életbe, kapcsolatban maradni az emberekkel. Érdemes társas életet élni, egészséges életmódot folytatni, sétálni, mozogni, széleskörű aktivitásokat, érdeklődési kört fenntartani.

A daganatos betegséggel való lelki megküzdés az öregkor megoldandó feladatai közé tartozik. Az olvasás is egy megtartó erő akár rákbetegségekről, mások megküzdési módszereiről, vagy kedvenc témáikról olvassanak az érintettek. Dr. Riskó Ágnes többek között Weöres Sándor A teljesség felé című filozofikus írásait, Senecát és Eckhart mestert ajánlotta a szépkorúaknak.

Az onkopszichológus arra is figyelmeztette a táborban összegyűlt embereket, hogy amennyiben segítők támogatását vennék igénybe, mindenképpen szakképzett egyénekhez, orvosokhoz, pszichológusokhoz forduljanak. Kerülni kell az álgyógyítókat. Elmondása szerint tévhit, nem bizonyított tény, hogy a daganatos betegségeket lelki okok váltják ki. Ezek kialakulásában több tényező játszik szerepet. Az viszont kijelenthető, hogy a rákkal diagnosztizált egyéneknél lelki krízis áll elő, amelyet orvosolni kell. A szakember tapasztalatai alapján a rákbetegségben szenvedő emberek számára ezidáig a támogatócsoportok, a segítő beszélgetések bizonyultak a leghatékonyabbnak. Nagyon fontos, hogy senkit ne hagyjanak magára. Dr. Riskó Ágnes arra is kitért, hogy a daganatos betegeknek sokszor komoly anyagi kihívásokkal kell szembenézniük, de a család, a barátok összefogásával ez a gond is megoldható.

Végezetül a szakember a megelőzés lehetőségeiről beszélt. Eszerint fontos az egészséges táplálkozás, a kiegyensúlyozott életmód, a mozgás, a jó kapcsolatok, a széleskörű érdeklődési kör, az aktivitás. A lelki gyógyulásban az érzelmi támogatás, a jó beszélgetések, pszichológus, támogatócsoportok megtartó ereje segíthet. Fontos szűrővizsgálatokra is járni, mert a betegség korai felismerése életmentő lehet.

Az idős, daganatos betegek számára szervezett tábor hasznosnak és sikeresnek bizonyult. „Bárcsak minden héten lenne egy ilyen tábor. Tornázunk, beszélgetünk, jó a társaság, és olyan témákkal ismerkedünk meg, amilyenekkel eddig nem találkoztunk” – foglalta össze tapasztalatait Ibi.

Orbán Júlia, Gyulafehérvári Caritas