Ferenc pápa: az újságírók a jövő nemzedékeinek etikus nevelésére kaptak meghívást

0
510
Fotó: Vatican Media/Vatican News

A pápa szombaton fogadta a Biagio Agnes Nemzetközi Újságírói-díj küldöttségét a Vatikánban. Arra kérte az újságírókat, hogy fogadják el hivatásukat a jövő nemzedékeinek felelősségteljes és etikus nevelésére, egy jobb civilizáció építésére.

Ferenc pápa a jövő nemzedékek felelős és etikus tájékoztatásának és nevelésének fontos szerepére emlékeztette az újságírókat, amikor szombat délelőtt a Vatikánban fogadta a Biagio Agnes Nemzetközi Újságírói-díj küldöttségét. A jelenlévők köszöntése előtt átadta nekik előre elkészített beszédét. „Csak együtt lehet a remény távlatait felvázolni” – hangsúlyozta a pápa. Ez „az újságíró mindennapi munkája, aki arra hivatott, hogy »elkoptassa a cipője talpát«, vagy hogy a digitális utcákon sétáljon, mindig meghallgatva az embereket, akikkel találkozik”.

A háborús tudósítók elismerése

A pápa arról beszélt, hogy be kell piszkítani a kezünket, és szívből jövő elismerését fejezte ki azoknak a riportereknek, akik a háborúkról tudósítanak, és ezzel nagy kockázatot vállalnak. „Az újságíráshoz szükség van arra, hogy oda tudjunk menni, ahol senki sem jár: mozgásra és látni vágyásra, kíváncsiságra, nyitottságra, szenvedélyre.” Emlékeztetve a háborúról tudósító újságírók díjazására, a pápa elismerését fejezte ki, hogy „a konfliktusok tragédiájának és abszurditásának elbeszélése mindenkit ugyanazon szenvedés részesévé tesz”. A szentatya ezután az újságírói munka három elemét vázolta fel, „amelyeket talán egyre ritkábban használnak, de amelyeket még tanulni kell”: a jegyzetfüzet, a toll és a tekintet.

Jegyzetfüzet

A jegyzetfüzetről szólva a pápa kifejtette: egy tény feljegyzése mindig sok belső munkával jár. Az ember feljegyzi, mert közvetlen szemtanú, vagy mert egy megbízhatónak vélt forrás jelenti, amely aztán további ellenőrzést igényel. „A jegyzetfüzet a meghallgatás fontosságára emlékeztet bennünket, de mindenekelőtt arra, hogy hagyjuk, hogy átjárjanak bennünket a történések.” Az újságíró „sosem a történelem könyvelője, hanem olyan ember, aki úgy döntött, hogy részvétellel, együttérzéssel éli meg a történelem következményeit”.

Toll

Miközben egyre ritkábban használják a tollat, és fejlettebb eszközökkel helyettesítik, a pápa megjegyezte, a toll még mindig „segíti a gondolatok feldolgozását, összekapcsolja a fejet és a kezet, elősegíti az emlékezést és összekapcsolja az emlékezetet a jelennel”. „A toll azt a kézműves munkát idézi fel, amelyre az újságíró mindig is hivatott: kezébe venni a tollat a részletek ellenőrzése, a hipotézisek átvilágítása, minden egyes lépés rekonstruálása és megállapítása után. Ezek egymásba szövésében az intelligencia és a lelkiismeret együtt lép fel, megérintve az ember egzisztenciális akkordjait.” „A toll tehát az újságírók és a médiában dolgozók kreatív tevékenységére emlékeztet, arra a cselekedetre, amely megköveteli tőlük, hogy egyesítsék az igazság keresését a becsületességgel és az emberek tiszteletével, különös tekintettel a szakmai etika tiszteletére, ahogyan Biagio Agnes tette” – hívta fel a figyelmet Ferenc pápa.

Pillantás

A pápa érvelése szerint a jegyzetfüzet és a toll „pusztán kiegészítők”, ha „hiányzik egy pillantás a valóságra. Egy valódi, nem csak egy virtuális pillantás”. Manapság jobban elterelhetik az ember figyelmét, mint a múltban, olyan szavak, képek és üzenetek, amelyek „beszennyezik az életet”. Arra kérte az újságírókat, hogy „gondoljanak például az álhírek szomorú jelenségére, a harcias retorikára vagy bármire, ami manipulálja az igazságot. A nyelv lefegyverzéséhez és a párbeszéd elősegítéséhez alaposan meg kell vizsgálni, mi történik”.

A pápa szerint az újságíró pillantását a szívből kell irányítani, hogy „eloszlassa az árnyékokat” és „egy jobb civilizációt építsen”. Ez egy mindannyiunktól megkövetelt erőfeszítés, de olyan, amely különösen megkívánja a kommunikáció területén dolgozók felelősségérzetét annak érdekében, hogy hivatásukat küldetésként végezhessék. Ferenc pápa beszéde végén arra buzdította a jelenlévőket, hogy folytassák elkötelezettségüket a kulturális kezdeményezések előmozdításáért, „hogy támogassák a helyes információk terjesztését, a fiatalabb generációk oktatását és képzését”. Megköszönte jelenlétüket, gratulált a díjazottaknak, és kérte imáikat.

Forrás: Deborah Castellano Lubov/Somogyi Viktória/Vatican News