Átadták a Stephanus-díjakat

2
935

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek nyitotta meg a 30. Szent István Könyvhetet a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) Szent II. János Pál pápa dísztermében május 15-én Budapesten. A megnyitón Marton József teológust és Sáry Pál jogtörténészt Stephanus-díjjal tüntették ki.

A megjelenteket Farkas Olivér, a 175 éves Szent István Társulat (SZIT) igazgatója köszöntötte. Mint elmondta, a jubileumi, 30. könyvhéten – mely május 15. és 19. között várja az érdeklődőket a budapesti Ferenciek terén – 29 kiadó mintegy hétezer kötetével és több mint 70 újdonságával találkozhat az olvasó. Ezt követően Sarbak Gábor, a SZIT elnöke mutatott be néhányat a könyvhét újdonságai közül. Kiemelte közülük Marton József Az Úr feddhetetlen szolgája és Sáry Pál Az ókeresztény állambölcselet vázlata című kötetét.

A Stephanus-díj a SZIT és a Stephanus Alapítvány közösen alapított kulturális díja. 1993-tól az évente megrendezett Szent István Könyvhét ünnepi megnyitóján adja át a Társulat fővédője és az Alapítvány elnöke, irodalmi és teológiai kategóriában. A díjazottak minden évben olyan szerzők, akik magyar nyelven megjelent műveikben az egyetemes keresztény-európai kultúra értékrendjét közvetítik. A díjat idén teológiai kategóriában Marton József, míg irodalmi munkásságáért Sáry Pál jogtörténész kapta. A kitüntetéseket Erdő Péter bíboros, prímás, a SZIT fővédője és Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök, a Stephanus Alapítvány elnöke adta át Sáry Pálnak és Marton Józsefnek.

Sáry Pál méltatását Komáromi László jegyezte és Sarbak Gábor olvasta fel. Marton József laudációját Tóth Tamás egyháztörténész, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára mondta el. A kitüntetést megköszönve Marton József elmondta, ez a díj nemcsak neki szól, hanem azoknak is, akik életében és munkájában segítették.

Erdő Péter bíboros, prímás megnyitóbeszédében arra mutatott rá, hogy a latin editio és editor fogalmak a gladiátori viadalokra vezethetők vissza. Manapság a könyvkiadásban is rejlik hasonló, hiszen a könyvhét izgalommal várt ünnep, a könyvek maguk is küzdelemre hivatottak, és azért „mennek ki a pályára”, hogy diadalmaskodjanak az érdektelenség, a pesszimizmus felett.

Végül a főpásztor ünnepélyesen megnyitotta a Szent István Könyvhetet.

Baranyai Béla

Fotó: Lambert Attila

Forrás: Magyar Kurír

MEGOSZTÁS

2 HOZZÁSZÓLÁSOK