Közösbe tett egyéni kincsesládák

0
714
Fotók: Dávid Tünde

„Nem vagy egyedül!” mottóval tartották a Gyulafehérvári Főegyházmegyei Papi Továbbképzési Program 2023-as évi rendezvénysorozatának negyedik alkalmát május 8-9-én a csíksomlyói Jakab Antal Házban, ifjúságpasztoráció témában.

Az érdeklődő lelkipásztorok a fiatalokért végzett és a fiatalokkal való közös munka aspektusainak széles skáláját járták körül a Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészség (FIF) munkatársai által vezetett Fiatalok a plébánián – Nyűg vagy áldás című képzés során. Csíki Szabolcs csíkdelnei plébános, főegyházmegyei ifjúsági főlelkész és csapata – Kerekes István tréner, szervezetfejlesztő, Dezső Renáta, Szabó István, Borka Botond FIF-munkatársak – változatos, intenzív és kreatív tanulási lehetőséget nyújtott a jelenlevő 19 papnak.

A főegyházmegyei ifjúsági pasztorációt koordináló szervezet nagy odaadással munkálkodó és lelkes munkatársai – komoly szakmai tudással és tapasztalattal a tarsolyukban – egy derűs hangulatú, mozgalmas, interaktív, kétnapos műhelyt tartottak. A képzés során a résztvevőkkel közösen többek között önismereti, csoportvezetési, konfliktuskezelési, döntéshozatali stílusokat, személyes és szervezeti víziókat érintő témákat boncolgattak, választ keresve az ifjúsággal való munkához kapcsolódó, lelkipásztori szemszögből fontos kérdésekre: hogyan teheti a pap fontossá a fiatalok számára Isten ügyét; hogyan legyen jelen vezetőként, kísérőként a fiatalok életében; mi a szerepe a fiataloknak a plébánián; mitől lesz jó(l működő) egy ificsoport?

A papok fiatalokkal való munkáját elősegítő hasznos és hiteles tudás, a mindennapi gyakorlatban jól használható módszerek és eszközök átadását a személyes megtapasztal(tat)ás élményeivel erősítették a képzésvezetők, fiatal önkéntesekkel is „összehozva” az atyákat. Tizenegy csíkszeredai és környékbeli középiskolás – akik elvégezték/végzik a FIF Teljes Szívvel ifjúsági vezetőképzőjét, a plébániájukon ificsoportot vezetnek, a FIF-rendezvényeken önkénteskednek – együtt dolgozott a klerikusokkal egy-egy fiktív ifjúsági program megtervezésén, kialakításán. A kiscsoportokban zajló közös tervezőmunka nemcsak különleges, maradandó élmény volt mind a papok, mind a fiatalok számára, de konkrét és komoly, megvalósítható programterveket is eredményezett. „Kerekasztal-beszélgetések” formájában maguk a résztvevők is „tanították” egymást, többek között a fiatalok eredményes megszólításával, a (szociális) média célravezető használatával kapcsolatos saját tapasztalataikat megosztva a paptestvérekkel.

A képzéshez fűzött különböző elvárások (jobban érteni a fiatalok világát, nyelvét, igényeit, a velük való gyümölcsöző kapcsolódáshoz hatékony módszereket megismerni, „a közösbe tett gondolatok, tapasztalatok által nevelni önmagam”) a visszajelzések szerint teljesültek, a minőségi és élményalapú tudásszerzés mellett számos hasznos, gyakorlati tapasztalatot, ötletet és jövőbeli tervet sikerült egymással megosztani. Ugyanakkor a rendezvény mottója – „Nem vagy egyedül!” – megtapasztalt érzéssé, életté vált, úgy a résztvevők, mint a képzésszervezők számára.

„Jó szándék köré csoportosulva könnyen megnyílnak az egyéni kincsesládáink, melyeket egymagukban néha belep a por”, mondták a résztvevők. Az egymástól kapott és egymásnak adott ismeret, tapasztalat, és különösen a „nem vagyunk egyedül” érzése, tudata segíti és lelkesíti a papokat abban, hogy ezt a személyes megtapasztalást hitelesen tudják a rájuk bízott fiatalok felé közvetíteni, velük közösen gazdagítani a szép, a jó, az igaz értékek kincsesládáját, együtt (sz)építeni Isten országát.

Dávid Tünde