Giovanni di Paolo: Sziénai Szent Katalin misztikus eljegyzése

0
513
Giovanni di Paolo: Sziénai Szent Katalin misztikus eljegyzése

Giovanni di Paolo di Grazia 1403–1482 között élt, olasz festő, aki elsősorban Sienában dolgozott. Főként illusztrációkat készített különböző kéziratokhoz. A 15. századi sienai iskola egyik legjelentősebb festőjének tekinthető. Korai munkái a más mesterek hatását mutatják, a későbbiekben kialakult sajátos stílusát a hideg, erőteljes színek és elnyújtott formák használata jellemezte. Sok művének szokatlan, álomszerű atmoszférája van, mint például az 1455 körül festett Tolentinói Szent Miklós csodája, amely jelenleg a Philadelphiai Művészeti Múzeumban található.

Az általunk itt bemutatott festménye szülővárosának nagy szentjét, valamint Európa társvédőszentjét, Sziénai Szent Katalint ábrázolja. Katalin élettörténetét legendák övezik, amelyek közül az egyik Giovanni munkássága által öltött testet.

Az életrajzok szerint Katalin tizenöt évesen belépett a sienai domonkos harmadrendi nővérek közösségébe. Imádság közben látomásban volt része. Krisztus megjelent előtte és gyűrűt húzott az ujjára, amelyet csak ő láthatott, mások számára láthatatlan maradt. Az Úr ekkor elküldte őt az emberek közé, hogy prédikáljon. Igehirdetésének nagy hatása volt nem csak a hívek körében, de az ő buzdítására tért vissza a pápa Avignonból Rómába.

A Giovanni di Paolo által megalkotott festmény egy ikon, amelyen az arany dominál, mint az Isten jelenlétének szimbóluma. Egy belső térben Katalint szerzetesi ruhában láthatjuk, aki előtt egy mennyei látomás bontakozik ki. Megjelenik előtte Jézus, Mária és több szent kíséretében. Jézus rózsaszín és kék ruhában, Mária pedig rózsaszín és fehér öltözékben van ábrázolva. A rózsaszín az öröm szimbóluma, jelzi, hogy itt egy igazán ünneplésre méltó esemény fog megtörténni. A fehér a tisztaságot, a kék pedig az arannyal együtt Isten jelenlétét jelzi.

Összességében ezen a festményen egy ünnepet láthatunk, amikor Isten kiválaszt és egy sajátos feladatra hív el egy személyt, aki pozitívan válaszol a kérésre. Minden szimbólum ezen ünnep fenségességét hivatott hangsúlyozni.

Portik Noémi, M. Klarissza nővér

Az írás megjelenik a Vasárnap 2023/18-as számában.