Egyensúly a Belső iránytűben

0
814
Fotók: Dávid István

Három nő érkezett vendégként a március 17-i Belső iránytűs előadásra. Egy vállalkozói tréner Marosvásárhelyről, egy márkafelelős és egy rádióműsor-szerkesztő Székelyudvarhelyről. Nők sok szerepben, amelyek között egyensúlyt kell találni.

Jánossi Imre lelkipásztor műsorvezetőként biztatta a hölgyeket, Ridikül-hangulatot teremtve, Coco Chaneltől idézve: „Ha szárnyak nélkül születtél, ne akadályozd semmivel, hogy kinőjenek!” A három hölgy koránt sem tekinthető akadályozónak, mert sokat kell röpködniük szerepeik között.

Czirjék Kati vállalkozói tréner, négygyerekes családanya abban hisz, akkor változik Erdély, amikor a nők szociális státusza megváltozik. Ha a nő jól van, akkor a környezete is jól van. „A női kérdés a humanizmus kérdése, nem lehet úgy élni, mint 200 évvel ezelőtt, kísérletezni és változtatni kell, megtalálni azt az életformát, ami mindenkinek jó.” Úgy véli, az ember csak bizonyos fokig képes magát a gödörből kirángatni, elakadáskor érdemes segítséget kérni. Abban hisz, hogy egy fő céllal érkezett a földre ő is, mint bárki más, és a női szerepeket úgy kell megélnie, hogy a legfőbb célt ne tévessze szem elől. „Gondoskodj, ne butulj el, ne pusztulj bele a teendőidbe, adj időt magadnak az igazi feladatodra, melyet itt, a földön egyedül csak te végezhetsz el.”

Dávid Gyöngyi rádióműsor-szerkesztő két felnőtt lány édesanyja, volt közalkalmazott és szépségszalon-tulajdonos. Azt mondja, ő megszenvedi és megpróbálja megoldani a problémáit, ehhez két lánya a szövetségese… a férfiakat általában kihagyják, nem másért, csak hogy ne zavarják őket. Eddigi élete során az vált be számára, hogy mindenre alszik egyet, így kevés konfliktust okozott, kevés haragosa volt. „A gyerekeket sem büntettem első felindulásból. Ez mindenkinek jó volt, egyedül nekem nem. Ha újrakezdhetném, többet vitatkoznék, veszekednék, de úgy, hogy ne bántsak”, majd hozzátette: a férfi egy dologra koncentrál, a nő sokfelé tud figyelni. Amerre fordul, annyi énje van – ezért szeretik a férfiak.

Tankó Ágnes márkafelelős két gyerekkel és két unokával büszkélkedhet, átlagon felüli szociális érzékkel megáldva. Az egyensúlyt benne az tartja meg, ha időnként elmegy egyedül, például Szent Ignác-i lelkigyakorlatra. „Akkor van szükségem kapaszkodóra, amikor elengedem az én igazi vezetőmet” – vallja, hozzátéve: annyi szabadidőre van szüksége, amíg Isten irgalmas tekintetével tud ránézni önmagára. Ez nem mindig sikerül, ezért nem szent, mondja, de tudatában van, hogy ő is egyedi, megismételhetetlen, és ha vitorláját a jó Isten szele felé irányítja, a kérdéseire megérkeznek a lelkét megnyugtató válaszok. „Akkor tudok áldás lenni, ha szabadság van bennem, ha megérzem, mikor hol a helyem szabadon, nem elvárások szerint.”

„Bele kell menni a mélységekbe, mert a felszínen nincs gyümölcs.” Ágnes mélységjárása serdülő fia mellett azt a hasznot hozta, hogy ma már Székelyudvarhelyen 300 édesanya mondja Szent Mónika imáját.

Az utódok kérdése, a gyermeknevelés, a mai fiatalok működése jelentős részét képezte a kibeszélni valóknak. Például arról volt szó, hogy manapság a serdülők öt információ alapján csatlakoznak egymáshoz, amiben nincs benne, hogy hol lakik, hogy él a másik, de meghatározó tényező, hogy ki van jól a szüleivel és ki nincs. Passzívnak tűnhetnek a mai fiatalok, de az álarcuk mögött sok-sok félelem rejlik: félnek a klímaváltozástól, attól, hogy a mai szakmák 80 százaléka 20 éven belül el fog tűnni. Szorongatja a családalapítás kényszere is, egyfelől „erre a világra” nem akarnak gyerekeket szülni, másrészt megváltoztak az udvarlási szokások, nincs követendő példa.

Nehéz nevelési stratégiát felállítani, a siker vagy sikertelenség formálhatja az anya–gyerek kapcsolatot. Az tény, hogy baj, ha túl nagy önbizalma van a gyereknek, és nincs mögötte képesség. „Azok a legszerencsésebb fiatalok, akiknek van hitük.”

Bár a tinédzserek bármilyen címkét ráaggathatnak a szülőkre, nevezhetik akár fapadosoknak is, később kiderül, ha biztonságos otthonban nőnek fel, az meghatározza az életüket. Nem hiányozhat a nevelésből az őszinte visszajelzés, annak tudatosítása, hogy hatással vagyunk egymásra. Nem tudsz úgy élni a világban, hogy ne hassál másokra. Ezzel lehet élni és visszaélni.

Az Egyensúly-előadás három meghívottja több kérdésre is válaszolva, egy-egy mondatot hagyott búcsúzásként nőtársaira: „Hit, házasság, hűség, humor, hála, az 5H, ami engem megtart” – fogalmazott Ágnes. „Merjük megélni a helyzetet!” – javasolta Gyöngyi. „Az egyensúly csak egy áhított állapot, ami él, az mozog” – összegzett Kati. 

Balázs Katalin