Hatékonyabban megélni a ferences szerzetesi hivatást és a szolgálatot

0
2170
Fotók: Erdélyi Ferencesek

Ferences időközi káptalant tartottak Csíksomlyón

Időközi káptalant tartottak a Szent István Királyról nevezett Erdélyi Ferences Rendtartomány tagjai április 27-30. között Csíksomlyón. A találkozón többek között a tartományfőnök és a rendházak vezetői beszámoltak az elmúlt három évben végzett tevékenységeikről, illetve megválasztották a következő három évre a rendtartomány tanácsadó testületét.

Hat évente tart választó káptalant a Kisebb Testvérek Szent István Királyról nevezett Erdélyi Rendtartománya. Ilyenkor megválasztják a tartományfőnököt és a négy tanácsadóját. Három évente időközi káptalanra is összegyűlnek a testvérek: ezen a találkozón beszámolnak az elmúlt években végzett tevékenységeikről, illetve visszaválasztják a tartományfőnök addigi tanácsadóit vagy új tanácsadó testületet választanak.

– A káptalan lezajlásának és felépítésének van egy szabályzata. Eszerint mindig van egy visszatekintés, tehát először mindig elhangzik a tartományfőnök beszámolója, majd az egyes rendházak, plébániák sajátos tevékenységeinek beszámolói következnek. Ami az idén újdonság volt, hogy összeállítottunk, megfogalmaztunk egy munkadokumentumot, amelynek az volt a célja, hogy az együtt munkálkodásunk ne csak egy visszatekintés legyen. Konkrétan foglalkoztunk a jelenünkkel és a jövőnkkel is. Megnéztük, hogy min tudunk változtatni, mit kell változtatni azért és azon, hogy jobban meg tudjuk élni a ferences szerzetesi hivatásunkat, és ebbe a sajátos életformába hogyan illik bele, vagy hogyan van jelen a pasztoráció, amelyet az egyházmegyében végzünk. Tehát célunk, hogy továbbra is egyre hatékonyabb legyen a közösségi életformánk megélése, ugyanakkor a szolgálat, amelyet végzünk – mondta Urbán Erik tartományfőnök.

A találkozón a ferences testvérek megválasztották a rendtartomány tanácsadó testületét is. Így a következő három évben Urbán Erik tartományfőnök és Páll Leó tartományfőnök-helyettes munkáját Orbán Szabolcs OFM, Böjte Mihály OFM, Sebestyén Albert OFM és Kovács Antal OFM segíti.

Biró István, az Erdélyi Ferences Rendtartomány sajtóreferense