Megáldották a Nepomuki Szent János-szobrot Farkaslakán

0
1700
Fotók: Jakab Emil

Major Sándor kápolnásfalusi plébános áldotta meg Farkaslakán az új Nepomuki Szent János-szobrot június 12-én. Az 1981-ben születettek, azaz a 40 éves kortársak ajándéka a kőszobor, amelyet id. Pakot Áron faragott kőből. Az új szobrot a templom előtti parkban helyezték el.

Közép-Európában sok hídon, köztük a prágai Károly-hídon is látható a szobor, amely egy szentet ábrázol, amint magához öleli a keresztet, a másik kezében olykor a vértanúság pálmaága, lábánál egy kis angyal, aki mutatóujját az ajkára teszi, mintegy csendre intve magát és másokat. A hidak szentje és a gyónási titok vértanúja ő: Nepomuki Szent János.
Johann Jentzenstein prágai érsek leírja, hogy IV. Vencel király megkínoztatta és a Moldvába fojtatta általános helynökét, Nepomuki Jánost, mivel nem volt hajlandó elárulni a gyónási titkot. Mindannyiszor amikor a szentek képmására tekintünk, gondoljunk cselekedeteikre és kövessük azokat. Nepomuki Szent János, mivel Farkaslaka védőszentje, imádkozik és közbenjár értünk, megtanít arra, hogy érezzük azok boldogságát, akik szavukkal soha nem vétettek. Ő örömben, jólétben, nehézségben és megpróbáltatásban is imádkozik érettünk. Megtanít arra, hogy tudjunk csendben lenni és a csendben hallgatni Isten szavára.

Kovács Lehel, Farkaslaka község polgármestere és jómagam is Isten fizessét és köszönetet mondtunk a 40 éves kortársaknak és a szobrot elkészítő id. Pakot Áronnak.

Laczkó Vilmos plébános