Két éve borult lángokba a párizsi Notre-Dame

0
1911
Fotó: Szőcs Csaba

Beégtek a retinánkba a képsorok, amelyek két évvel ezelőtt, 2019. április 15-én arról tudósítottak, hogy lángokba borult Franciaország és a katolicizmus egyik ékköve, a párizsi Notre-Dame-székesegyház. Három év múlva, 2024-ben újra megnyitják a katedrálist, ígérte szerdán Roselyne Bachelot francia kulturális miniszter – tájékoztat a román Hotnews az AFP francia hírügynökség nyomán.

Két évvel ezelőtt a lángok elpusztították a világhírű épület huszártornyát és a tetőszerkezetet. A művészi alkotások, valamint a relikviák megmenekültek. A világ megdöbbenése szolidaritással párosult, több mint 800 millió euró adomány gyűlt össze a székesegyház helyreállítására. A mi közösségeink is bekapcsolódtak a segítségnyújtásba.

Jean-Louis Georgelin tábornok, az újjáépítéssel megbízott vezető elmondta, hogy 2024. április 16-án Te deummal ünnepelnek majd, de várhatóan addigra nem fejeznek be minden munkálatot. Bár korábban felmerült, hogy a jelen kor technikájának és kihívásainak megfelelő, modern tornyot építenek, Emmanuel Macron francia elnök 2020 júliusában kijelentette, hogy a katedrális eredeti formájában fog újjáépülni. Bár a katedrálist több mint 850 évvel ezelőtt kezdték építeni, aminek közel kétszáz évig tartott az építése (1163–1345), de a tűz martalékává vált huszártorony nem középkori, a templom 1840 és 1864 közötti felújításakor készült Eugène Viollet-le-Duc tervei szerint.

A tűzvész utáni felújítás 2020 márciusa óta tart. Ez év elején megkezdődött a faanyagok keresése, amivel pótolni tudnák a leégett székesegyház elemeit. A fák kiválasztása körülményes feladat, ugyanis a fatörzsek többségének 1 méter szélesnek és 18 méter hosszúnak kell lennie, így a szakértők évszázados tölgyekért fésülték át az ország erdőit és parkjait. Ugyanakkor a szakemberek most a templom híres, évszázados ólomüveg ablakait vizsgálják felújításuk előtt. A tűz után helyreállítás céljából több mint 2000 üvegtáblát távolítottak el a katedrálisból. A lángok által okozott károk nyomokat hagytak az ablakokon, amelyeknek egy része a 13. századból származik.

Ferenc pápa a tűzvész másnapján, 2019 nagykeddjén együttérzéséről biztosította Párizs lakóit a Michel Aupetit párizsi érseknek küldött üzenetében: „A Notre-Dame-székesegyház nagy részét elpusztító tűzvész után szomorúságotokhoz társulok és egyházmegyétek híveihez, Párizs lakóihoz fordulok és mindenkihez Franciaországban. Ezekben a nagyheti napokban, amikor Jézus szenvedésére, halálára és feltámadására emlékezünk, lelki közelségemről és imádságomról biztosítalak benneteket. Ez a katasztrófa súlyosan megkárosította a történelmi épületet. De meggyőződésem, hogy a tűzvész nemcsak egy épületet sújtott, hanem egy nemzeti szimbólumot is, amely kedves a párizsiak és a franciák számára, saját meggyőződésük sokféleségében. A Notre-Dame a közös emlékezet építészeti kincse, nagy események összejöveteleinek építészeti ékszere, a városban lakó katolikusok hitének és imádságának tanúja” – fogalmazott üzenetében a szentatya.

Egy évvel ezelőtt Michel Aupetit párizsi érsek így imádkozott: „Ma itt állunk a félig romokban heverő katedrálisban, hogy elmondjuk: még mindig van itt élet.”