Ferenc pápa a párizsiaknak: a székesegyház legyen a hit tanúja

0
1557
Fotók: Vatican News

Ferenc pápa nagykedden délben üzenetet küldött Michel Aupetit párizsi érseknek a Notre Dame-székesegyházat pusztító tűzvész kapcsán, amelyben együttérzéséről biztosítja Párizs lakóit, köszönetét fejezi ki a tűzoltóknak és reméli, hogy az újjáépítés révén a katedrális ismét az egyházmegye anya-temploma lesz.

A Vatican News tolmácsolja a szentatya szavait (P. Vértesaljai László SJ fordítása):

„A Notre Dame-székesegyház nagy részét elpusztító tűzvész után szomorúságotokhoz társulok és egyházmegyétek híveihez, Párizs lakóihoz fordulok és mindenkihez Franciaországban. Ezekben a nagyheti napokban, amikor Jézus szenvedésére, halálára és feltámadására emlékezünk, lelki közelségemről és imádságomról biztosítalak benneteket.
Ez a katasztrófa súlyosan megkárosította a történelmi épületet. De meggyőződésem, hogy a tűzvész nemcsak egy épületet sújtott, hanem egy nemzeti szimbólumot is, amely kedves a párizsiak és a franciák számára, saját meggyőződésük sokféleségében.

A Notre Dame a közös emlékezet építészeti kincse, nagy események összejöveteleinek építészeti ékszere, a városban lakó katolikusok hitének és imádságának tanúja. A tűzvész elhárításában közreműködő tűzoltók bátorsága előtt tisztelegve azt kívánom, hogy a Notre Dame-székesegyház az újjáépítési munkáknak és mindenki mozgósításának köszönhetően, mint egy ékszerdoboz a város szívében legyen azok hitének a jelképe, akik építették, egyházmegyétek anya-temploma, Párizs, Franciaország és az emberiség építészeti és spirituális  öröksége.

Ezzel a reménnyel szívből adom apostoli áldásomat a francia püspökökre, az egyházmegye híveire, továbbá Isten áldását kérem Párizs és Franciaország lakóira.”

A hétfőn este történt tűzeset óta folyamatosan érkeznek felajánlások a katedrális felújítására. A Groupama biztosító, Franciaország harmadik legnagyobb magánerdő-tulajdonosa ezerháromszáz normandiai tölgyet ajánlott fel  a tetőszerkezet helyreállításához, Donald Trump, az Amerikai Egyesült Államok elnöke is felajánlotta Washington segítségét – írja az MTI.
Valer-Daniel Breaz, az unió soros elnökségét ellátó Románia kulturális minisztere kedden azt nyilatkozta, hogy az Európai Unió szakértőkkel és önkéntesekkel siet a francia hatóságok segítségére, és később dönt arról, milyen módon járuljon hozzá a székesegyház helyreállításához, ugyanakkor hosszú távú finanszírozást és támogatást ígértek. Angela Merkel német kancellár kijelentette, hogy a szövetségi kormány kulturális államminisztere a tartományi kormányok kulturális minisztereivel megkezdik az egyeztetéseket a templom helyreállításához nyújtandó támogatásról. Vlagyimir Putyin orosz elnök a legjobb orosz restaurátor szakemberek segítségét ajánlotta fel Emmanuel Macronnak. Budapest is hozzájárul a felújításhoz: Tarlós István főpolgármester anyagi támogatásról biztosította a franciákat. Szeged és Székesfehérvár külön-külön tízezer eurót ajánlott fel a restaurálásra, de a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) is gyűjtést szervez.