Megfékezték a lángokat

3
2450
Fotók: Vatican News

A párizsi Notre-Dame székesegyházban április 15-én, hétfőn kora este tűz ütött ki, a lángok elpusztították a világhírű épület huszártornyát és a teljes tetőszerkezetet.

A tűzoltóknak az éjszakai órákra sikerült megfékezniük a lángokat, így várhatóan megmenekült az épület szerkezete és a két harangtorony. Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szolidaritásáról biztosította a párizsi érseket és a francia katolikus közösséget. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtószolgálata által közreadott közleményben a bíboros azt írta: megrendülten értesült arról, hogy a nagyszerű párizsi Saint-Sulpice-templomot ért tűzeset után most, a nagyhét kezdetén a város főtemploma, a Boldogságos Szűz Máriának szentelt Notre-Dame áll lángokban írja az MTI.

„Szolidáris szeretetünkről biztosítjuk Michel Aupetit párizsi érseket és a francia katolikus közösséget. Hitet teszünk Krisztus irgalmas szeretete mellett, és megvalljuk reményünket, hogy a Mindenható Isten, aki a halálból feltámasztotta Krisztust, a mi közösségeinket is új életre, hitre és szeretetre támasztja” – fogalmazott.

Hétfőn, röviddel éjfél előtt Emmanuel Macron francia elnök nyilatkozott a katedrálisnál és megígérte, hogy újjáépítik az elpusztult épületrészeket.

„A legrosszabbat elkerültük, még ha csatát még nem is sikerült teljesen megnyerni. A következő órák nehezek lesznek” – tette hozzá Macron. Szólt arról is, hogy az újjáépítéshez nemzetközi adománygyűjtést kezdeményeznek. Egyelőre nem tudni, miért csaptak fel a lángok, a France 2 közszolgálati televízió szerint a rendőrség balesetként kezeli a tűzesetet.3 HOZZÁSZÓLÁSOK