Notre-Dame-i tűzeset: nem történt szándékos gyújtogatás

0
1232
A tűzeset utáni első szentmisén, védősisakban/Fotó: Vatican News

Nincs arra utaló jel az előzetes vizsgálatok alapján, hogy bűncselekmény okozta volna a tűzvészt a párizsi Notre-Dame-székesegyházban – közölte szerdán a párizsi ügyészi hivatal.

Rémy Heitz államügyész közleményében azt írta: az eddig lefolytatott nyomozás során nem sikerült még meghatározni a tűz okát. Hozzátette, hogy a gondatlanság lehetőségét nem zárják ki, így vizsgálódnak olyan irányban is, hogy esetleg az elektromos rendszer hibája vagy egy nem megfelelően elnyomott cigaretta következtében csaphattak fel a lángok.

A párizsi Notre-Dame székesegyház még áprilisban, nagyhétfőn gyulladt ki, a lángok elpusztították a világhírű épület huszártornyát és a teljes tetőszerkezetet. Már a tűzeset napján számos nemzetközi felajánlás érkezett a restaurálásra, a tervek szerint öt éven belül teljesen helyreállítják. Azóta pedig már az első szentmisét is megtartották a székesegyházban: a Michel Aupetit párizsi érsek által celebrált szentmisén mintegy húsz, a katedrális életében jelentős egyházi személy vett részt a
a templom oltára felszentelésének hagyományosan ünnepelt évfordulóján, a balesetveszély miatt sisakban.