Kolozs megye is segíti a Notre-Dame újjáépítését

0
1806

Április 17-én megszavazta a Kolozs megyei képviselőtestület Vákár István alelnök javaslatát, amelynek értelmében, csatlakozva több magyarországi és európai városhoz, 100 ezer lejt ajánl föl a párizsi Notre-Dame székesegyház újjáépítésére.

Vákár István elmondta: „Átérezzük egy katedrális elvesztésének tragédiáját, hiszen nemcsak egy csodálatos épület, felmérhetetlen műtárgyak otthona és millió turista által látogatott hely került veszélybe, hanem az egyetemes keresztény hit és kultúra egy fontos része, egy kimagasló európai zarándokhely. Kolozs megye a lehetőségeihez mérten mindig támogatta a bajba jutott közösségeket, ezért természetes, hogy a Notre-Dame újjáépítésében is hajlandó részt venni.”

Megkeresésünkre Vákár István elmondta, gyakorló katolikusként, kolozsváriként jól látja és átérzi, mit jelent egy templom a közösség életében, a Szent Mihály templom restaurálása kapcsán átérzi, milyen fontos a hívő közösség életében az Isten háza. Civilként, a közösség aktív tagjaként sajátjának érzi a templomot, ezért is született ez a javaslat, és a Szent Mihály-plébánia plébánoshelyettesét, Veres Steliant kérte fel arra, hogy a felajánlást egyházi közvetítőként célba juttassa.