Családos szentmise Csíkdelnén első alkalommal

0
1719

Megoldásokat keresve döntöttünk úgy, hogy havonta egyszer, minden hónap harmadik vasárnapjának délutánján szentmisét ünneplünk a családokkal, amolyan családias légkört alkotva, ahol helye van a gyerek mocorgásának, gügyögésének és még a szülő sem kell emiatt rosszul érezze magát – mondta Csíki Szabolcs plébános. Arra kértük, meséljen arról, mi hívta életre a családos szentmisét Csíkdelnén, hogyan zajlott legutóbb, január 17-én, és milyen folytatást terveznek.

Történelmet írtunk a csíkdelnei egyházközség életében. A hívek részéről érkező igényt támogatva tartottuk meg az első családos szentmisét. Lelkipásztori szükségletre mondtunk igent, ugyanis több fiatal szülő kifejezte, hogy a délelőtti időpont nem kedvező különösen azon családok számára, akiknek kisgyerekük is van, ráadásul térhiány miatt is sokan távol maradtak a szentmiséről a fiatal családok közül. Megoldásokat keresve döntöttünk úgy, hogy havonta egyszer, minden hónap harmadik vasárnapjának délutánján szentmisét ünneplünk a családokkal, amolyan családias légkört alkotva, ahol helye van a gyerek mocorgásának, gügyögésének és még a szülő sem kell emiatt rosszul érezze magát. Az első alkalom hihetetlenül gazdag és szép volt, több fiatal család érkezett az Úrkápolnába. Az esemény rendhagyó volt az ifjúsági énekek miatt is, melyeket a csíkdelnei fiatalok szolgáltattak.

Amiért most már ez egyházközségünk számára fontos, hogy egyrészt a közösség részéről született meg az igény erre, aztán ott van az is, hogy egy nemzetnek, közösségnek, sőt az egyháznak is csak akkor van jövője, ha vannak egészséges családok, ezt viszont építeni kell, akár templomon belül is.

A következő családos szentmise Csíkpálfalván lesz február harmadik vasárnapján. Erős családokat szeretnénk, mert ott nagy a lelkesedés, az összetartás.

Csíki Szabolcs plébános