Életét a kicsinyeknek szentelte

Megöltek egy olasz papot

0
1050

Roberto Malgesinit, az 51 éves katolikus papot szeptember 15-én több késszúrással ölték meg az észak-olaszországi Comóban, plébániája közelében. Az olasz pap közismerten a hajléktalanok és migránsok nagy támogatója volt az észak-olaszországi egyházmegyében.

Malgesini atya a Szent Rocco-templom melletti plébániaépületben halt meg este 7 óra körül. Gyilkosa egy 53 éves tunéziai férfi, aki bevallotta a késelést és nem sokkal később a rendőrségen feladta magát. A férfiről köztudott, hogy mentális problémákkal küzd. Roberto Malgesini jól ismerte és megengedte neki, hogy a plébánia által fenntartott hajléktalanszállón aludjon.

Malgesini plébános egy olyan csoportot is kísért és koordinált ugyanis, amely a nehéz helyzetben levőkkel foglalkozott. Annak a napnak a délelőttjén, amikor megölték, reggeliosztásra várták, 2019-ben meg is büntette egyszer a rendőrség, mert egy templom bejáratánál hajléktalanoknak ételt osztott.

Oscar Cantoni püspök szeptember 15-én rózsafüzér imát vezetett az elhunyt pap lelkiüdvéért a comói katedrálisban, és elmondta, büszke arra, hogy egy pap képes volt az életét adni a legelesettebbek szolgálatában, Jézusért. Az egyházmegye által kiadott közleményben azt is hangsúlyozták, hogy imádkoznak az elhunytért és gyilkosáért is.

A Prima la Valtellina helyi újság Luigi Nessit, egy önkéntest idézett, aki együtt dolgozott az elhunyt pappal. Nessi azt nyilatkozta, Malgesini minden nap minden percében élte, megélte az evangéliumot.

A La Stampa olasz lap arról tudósított, hogy a helyi migránsok körében is szomorúságot és megdöbbenést keltett a tragikus esemény. Roberto Bernasconi, az egyházmegyei Caritas szervezet igazgatója elmondta, Roberto Malgesini az egész életét a kicsinyeknek szentelte és tudatában volt a kockázatnak, amit ezzel vállalt. A város, a világ nem értette meg az ő szolgálatát, tette hozzá Bernasconi.

A CNA híradása nyomán fordította Bodó Márta