Hívás – díjazták a Faludi filmszemle legjobbjait

0
1854
Czimbal Gyula Megérkezés című sorozatából. Lajta Gábor festőművész budapesti műtermében készíti Az emmausi vacsora 2014. című oltárképét 2014. május 25-én. A 344 cm x158 cm-es olaj, vászon alkotást a Dombóvári Evangélikus Egyházközség templomában június 7-én szentelik fel. MTI Fotó: Czimbal Gyula

A 22. Faludi Nemzetközi Filmszemle és Fotópályázat legjobb kisjátékfilmje Schwechtje Mihály Aki bújt, aki nem című alkotása lett, a dokumentumfilmek közül Alexander Abramov Palekh – Újra a térképen című munkáját, az animációs- és kísérleti filmek közül pedig Gianluca Abbate Szupermarket című művét jutalmazta első díjjal a zsűri. A Faludi Fotópályázat idei kitüntetettjei: Czimbal Gyula, Szőke Ferenc és Walton Eszter. A Premier Kultcaféban, november 30-án az ökumenikus zsűri, a középiskolás és egyetemi diákzsűri is osztott elismeréseket, a fesztivál legjobb színészének Marta Bayarrit választották.

A Faludi Ferenc Akadémia HÍVÁS mottóval meghirdetett tematikus nemzetközi filmszemléjére és a hozzá kapcsolódó fotópályázatra minden korábbinál több jelentkezés érkezett. A magyar jezsuita rendtartomány által fenntartott intézmény olyan, a hívószó gondolatkörébe illeszkedő, szakmailag igényes alkotásokat várt, amelyek alkalmasak arra, hogy a vizualitás nyelvén fórumot teremtsenek különböző nézőpontok és vélemények dialógusához.

Fotó: Vígh Tamás

A filmes kategóriák győzteseiről döntő Almási Tamás, Lázár Kovács Ákos, Karl Markovics, Kassay Réka és Ujj Mészáros Károly alkotta zsűri 23 kisjáték-, 19 dokumentum-, valamint 10 animációs/kísérleti film közül választotta ki a díjazottakat. A fesztivál legjobb kisjátékfilmje Schwechtje Mihály Aki bújt, aki nem című alkotása lett, a második helyezett Christian Werner A látogatás, a harmadik pedig Ducki Witek Sommelier című filmje lett. A legjobb dokumentumfilmek járó kitüntetést Alexander Abramov kapta Palekh – Újra a térképen című művéért, a legjobb kísérleti és animációs film pedig Gianluca Abbate Szupermarket című alkotása lett. A fesztivál legjobb televíziós dokumentumfilmje díjat Dobray Györgynek ítélte a zsűri, Próbajáték című dolgozatáért, a legjobb elsőfilmes rendező Almási Zsolt lett, a legjobb filmegyetemi hallgató díját pedig Szeleczki Rozália kapta a Rozgonyiné című filmjéért. A fesztivál legjobb színészi alakításáért Marta Bayarrit díjazta a zsűri Jorge Yudice Krokodil című filmjében az anya megformálásáért.

Walton Eszter Domonkos nővérek című sorozatából

A fotós előzsűri döntése alapján 21 nevező 27 pályamunkáját állították ki a Párbeszéd Házában. A Wojciech Grzędziński, Haris László, Korniss Péter és Kosmály Gábor alkotta zsűri Czimbal Gyula Megérkezés című sorozatát, Szőke Ferenc Írás, olvasás című sorozatát, valamint Walton Eszter Domonkos nővérek című sorozatát díjazta. Különdíjban részesültek: Farbaky Tamás, Szigeti Vajk István, M. Nagy László és Ráfi Dénes.

A 22. Faludi Nemzetközi Filmszemléhez kapcsolódó fotópályázat legjobb alkotásaiból nyílt kiállítás 2020. január 15-ig tekinthető meg a budapesti Párbeszéd Házában.

Szőke Ferenc Írás, olvasás című sorozatából

A díjazottak:

Kisjátékfilm kategóriában:
I. Schwechtje Mihály: Aki bújt, aki nem
II. Christian Werner: A látogatás
III. Ducki Witek: Sommelier

Dokumentumfilm kategóriában:
I. Alexander Abramov: Palekh – Újra a térképen
II. Marona Fomenko: A sziklavendég
III. Tavo Ruiz: Portrék anyámról

Animációs- és kísérleti film kategóriában:
I. Gianluca Abbate: Szupermarket
II. Szőke Ferenc: Eos – Hommage a Robert Bresson
III. Bartúcz Anna: Székely Éva megmenekülése

A legjobb televíziós dokumentumfilm: Dobray György Próbajáték

A legjobb elsőfilmes rendező: Almási Zsolt (Figyelj már oda című filmjéért.)

A legjobb filmegyetemi hallgató által készített film: Szeleczki Rozália Rozgonyiné című filmje.

Különdíj: Jorge Yudice Krokodil

A legjobb színész: Marta Bayarri, Jorge Yudice Krokodil című filmjében az anya megformálásáért.

Az ökumenikus zsűri díja: Szeleczky Rozália Rozgonyiné

A középiskolai diákzsűri díja: Rófusz Ferenc Az utolsó vacsora

Az egyetemi diákzsűri díja: Szeleczky Rozália Rozgonyiné

Különdíj: Dobray György Próbajáték

A 2019-es Faludi Fotópályázat díjazottjai

I. Czimbal Gyula Megérkezés című sorozata,
II. Szőke Ferenc Írás, olvasás című sorozata,
III. Walton Eszter Domonkos nővérek című sorozata.

Különdíjak:

kiemelt különdíj: Farbaky Tamás Napkelte a Sínai-hegyen – találkozásom az etióp zarándokokkal című sorozata.

További különdíjak:

Szigeti Vajk István Utolsó hívás című sorozata,
M. Nagy László Philemon és Baucis című sorozata és
Ráfi Dénes Innen és túl című képe.