Ferenc pápa küszöbön álló útja előtt Mária közbenjárását kérte

0
2217

Szeptember 12. és 15. közötti, 34. apostoli útja előtt, amelynek során Budapestre és Szlovákiába látogat, Ferenc pápa a Szűzanya oltalmát kérte a Santa Maria Maggiore-bazilikában – adta hírül szeptember 10-én a Szentszék sajtószolgálata.

Ferenc pápa szeptember 10-én 19 órakor elzarándokolt a Santa Maria Maggiore-bazilikába, hogy a Salus Populi Romani Mária-ikon előtt a Szűzanya  oltalmába ajánlja következő pápai útját, amelynek során Budapestre és Szlovákiába látogat. Ezután visszatért a Szent Márta-házba – tájékoztat a szűk szavú vatikáni közlemény.

Ferenc pápa szeptember 12-én az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus alkalmából érkezik Budapestre, ahol a záró szentmise, az úgynevezett Statio Orbis főcelebránsa lesz a Hősök terén. A szentatya a szentmisét követően továbbutazik Szlovákiába, ahol háromnapos apostoli látogatást tesz.

A Salus Populi Romani (a római nép megmentője) nevet viselő kegykép Róma legnagyobb tisztelet övezte Mária-ábrázolása, amely elnevezését az I. Gergely pápa idején nyújtott égi segítség emlékére kapta, amikor egy pestisjárvány idején a hagyomány szerint Szent Lukács által festett képet körmenetben hordozták körbe a városban, aminek nyomán a járvány megszűnt. A kegykép leghíresebb másolata a częstochowai Fekete Madonna.

Ferenc pápa a megválasztása utáni reggelen is tiszteletét tette a kegykép előtt; majd a 2013-as Rio de Janeiró-i út előtt, illetve 2014 újév napja délutánján is ellátogatott a Santa Maria Maggiore-bazilikába, hogy a Szűzanya oltalmát kérje; szentföldi útja után pedig hálát adva imádkozott a Mária-kép előtt.

Forrás és fotó: Sala Stampa Santa Sede/Magyar Kurír