A tejfogak szerepe és ápolásuk fontossága

0
840
Fotó: A Kolozsvári Fogvédők Facebook-oldala

Dr. Hajdú László Imre fogorvos célja körbejárni egy-egy „fogas” kérdéskört, röviden és közérthetően összefoglalni a tudomány jelenlegi álláspontját az illető kérdésben, és minél több gyakorlati tanáccsal ellátni a tisztelt olvasót. Ezúttal a tejfogak szerepéről, fontosságáról, tisztítási módjairól, valamint arról olvashatnak, mi a teendő, ha mégis szuvasodni kezd a fog.

A tejfogak ápolását ajánlatos elkezdeni a lehető legkorábbi időpontban, egészen pontosan az első tejfogak előtörése után. Az első lépés a gyermek életkorának megfelelő fogtisztító eszköz, később a fogkefe és fogkrém beszerzése, illetve használata. Az első egy-két tejfogat egy ujjra húzható, lágy sörtékkel rendelkező szilikoneszköz segítségével kell elkezdeni tisztítani. Hármas célt szolgál ennek az eszköznek a használata: egyrészt mechanikailag tisztítja a már előtört fogak felszíneit, másrészt lágyan masszírozza az előtört fogak környezetében a fogínyt, csökkentve ezáltal az előtöréssel kapcsolatos fájdalmat, harmadrészt lassan kezdi megszokatni a gyermeket azzal kapcsolatban, hogy egy külső személy foglalkozik a fogaival. A további fogak előtörésével párhuzamosan váltani kell az ujjra húzható eszközről a fogkefére, illetve fokozatosan be kell vezetni a fogkrém használatát. Függetlenül attól, hogy szilikoneszközzel vagy fogkefével tisztítjuk a fogakat, ügyelni kell arra, hogy a sepregető mozdulatok mindig függőlegesek legyen: az íny felől indítunk és a fog rágófelszíne/rágóéle felé tartunk. Soha ne használjunk vízszintes (jobbról balra, illetve vissza) irányú tisztító mozdulatokat, mert ezekkel könnyen károsíthatjuk a fogíny tapadását a kicsi fogacskákon. A kornak megfelelő fogkrém használatát bevezethetjük már az első fogmosási kísérletek alkalmával. Fokozatosan érdemes növelni a mennyiségét, ugyanis az első hetekben-hónapokban a cél, hogy a gyermek barátkozzon meg a fogkrém ízével. A fogkefét napközben is odaadhatjuk a gyermeknek, engedjük meg neki, hogy ő is ízlelgesse az eszközt és „próbálkozzon” a fogmosással. 

Fotó: Pixabay

A tejfogak is kezelésre szorulnak!

A tejfogak számos eltérést mutatnak a végleges fogakhoz képest. A legszembetűnőbb különbség, hogy a tejfogak sokkal kisebbek és világosabbak, mint a végleges fogak. Azonban a tejfogak nem csak méretükben és színükben térnek el a végleges társaiktól. Ásványianyag-tartalmuk kisebb, mint a maradandó fogaké, tehát kevésbé ellenállóak a fogszuvasodással szemben. Méretükből adódóan is sokkal gyorsabban szuvasodnak, mint a végleges fogak. A szuvasodás akár két-három hónap leforgása alatt elérheti a fogbelet (népiesen az ideget), ami a tejfog végleges romlásához, majd idő előtti elmállásához vezet. A különbségek ellenére a tejfogak épp olyan fontos szerepet töltenek be, mint a későbbiekben a végleges fogak: a harapás és rágás mellett a helyes hangképzés kialakulásában játszanak fontos szerepet. A maradandó fogak helyét is a tejfogak biztosítják, nem utolsósorban az állcsontok harmonikus növekedéséhez is szükség van a fogak jelenlétére.

A tejfogak bármelyik felületén jelentkező elszíneződés, legyen az krétafehér, sárga, barna, szürke vagy fekete, illetve szemmel látható szövethiány, tejfogszuvasodásra kell gondolni. Az előrehaladott szuvasodás hasonló panaszokat okozhat egy gyereknek, mint egy „rendes” fog a felnőttnek: hideg- vagy melegérzékenység, fájdalom és számos más gyulladásos tünet. Nem szabad megvárni, hogy a tejfog fájjon. A tejfog szuvasodását a lehető legkorábbi stádiumban korrektül el kell látnia egy fogorvosnak. 

Fotó: A Kolozsvári Fogvédők Facebook-oldala

Tévhit, hogy a szuvas tejfogakat nem kell ellátni, betömni, mert úgyis kiesnek. Gondoljunk arra, hogy a metszőfogak 6−7 éves kor körül cserélődnek végleges társaikra, a tejőrlők pedig 10−11 éves korban esnek ki, hogy helyükre a végleges fogak bújjanak ki. Ez azt jelenti, hogy egyes tejfogakra akár 9 évig szüksége van egy gyermeknek. A tejfogakat mindenképp meg kell őrizni épen és egészségesen. Ápolni, rendszeresen gyermekfogorvoshoz fordulni, hogy a szakavatatlan szem számára „láthatatlan” szuvasodásokat is idejében észrevegye és ellássa.

Többféle módon történhet a kezelés. Ha nagyon kicsi a szuvasodás, akkor a tejfog lecsiszolható és a felülete egy speciális fluortartalmú anyaggal bekenhető, ami megállítja a szuvasodás továbbterjedését. Ha nagyobb a szuvasodás, akkor a szuvas szövetek eltávolítása után töméssel pótlandó a szövethiány. A tömőanyag eltér a maradandó fogakétól, fluoridot tartalmaz és bocsát ki, ami hosszú távon segít a további szuvasodás megelőzésében. Az elhalt tejfogakat, pontosabban a később, a fogak cserélődésével felszívódó gyökereket is kezelni kell, mivel fontos helyfenntartó szerepet töltenek be. A tejfogak idő előtti elvesztése a későbbiekben súlyos fogazati és állcsont-rendellenességekhez vezethet.

A tejfogak ápolásával kapcsolatban is kijelenthetjük, hogy sokkal egyszerűbb és olcsóbb a szuvasodás megelőzése, mint annak kezelése. Érdemes ennek érdekében felkeresni a gyermek 1 és 2 éves kora között egy olyan fogorvost, aki foglalkozik gyermekekkel is. Fontos továbbá megjegyezni, hogy a már kialakult szuvasodást a lehető legrövidebb időn belül szakszerűen el kell látni, mert ezzel a lépéssel is későbbi, sok esetben súlyos és nehezen kezelhető állapotokat előzünk meg.

dr. Hajdú László Imre

Az írás nyomtatott változata a Vasárnap 2018. április 1-8-ai összevont számának egészségsarok rovatában jelent meg.