Kolpingos élmények a würzburgi egyházmegyében

1
1778
Würzburgban, a Kolping téren

„Aki az embereket akarja megnyerni, annak a szívét kell zálogul fölkínálnia”
(Adolph Kolping)

Két évvel ezelőtt a würzburgi egyházmegye Kolping-szervezetének vezetősége a gyulafehérvári egyházmegyei Kolping-szervezetnél tett látogatást, és velük tartott Kerstin Zull egyházmegyei ifjúsági képviselő is. Az akkori találkozó alkalmával merült fel többek között az az ötlet is, hogy a partnerszervezetek ifjai között is építsenek kapcsolatot. Első lépésként tavaly Erdélybe látogattak, és több itteni Kolping-családot is felkeresett a würzburgiak hétfős csapata.

Városnézőben

Idén az ő meghívásukra utaztak augusztus 20-án Würzburgba a gyergyószentmiklósi és székelykeresztúri fiatalok Gödri István országos és egyházmegyei prézes kíséretében. Fiataljaink hét nagyszerű, élménydús napot töltöttek németországi barátainknál. A Kolping ifjúsági szervezete mellett vendéglátóik a hét folyamán a heidingsfeldi, günterslebeni, retzbachi, großostheimi, hösbachi Kolping-családok tagjai voltak.

Kolping korabeli ruházatot öltöttek magukra

Mindannyian igyekeztek változatos programmal készülni. Fiataljaink grilleztek a heidingsfeldi Kolping-telken, iskolát látogattak Günterslebenben, ahol speciális tanítási módszerekről hallottak, Kolping korabeli ruhákat próbáltak fel, a magasba emelte őket a großostheimi modern tűzoltóság daruja, bowlingoztak és pizzát ettek Hösbachban, strandoltak, megkóstolták Bajorország specialitását, a fehér kolbászt.

Szentmise

Az ifjúsági központ közös vacsora- és reggelikészítései, az esti társasjáték-partik közelebb hozták egymáshoz a csoporttagokat is. Ellátogattak Aschaffenburgba, megnézték a würzburgi dómot és palotát, finom borokat kóstolgattak a würzburgi szőlőültetvényeken, próbára tették bátorságukat Einsiedel Kletterwaldban, megnézték a schweinfurti Kross ifjúsági templomot.

Kerpenben, Kolping szülőházánál is jártak

Az utazás fénypontját a kerpeni és kölni pillanatok jelentették, amikor fiataljainknak lehetőségük nyílt arra, hogy jobban megismerjék példaképünket, Adolph Kolpingot, felkeresve először szülőházát Kerpenben, majd végső nyughelyét, a kölni dómot. A találkozó utolsó napján vendéglátóikkal közös szentmisén vettek részt az ifjúsági központ kápolnájában, hálát adva a tartalmas találkozásért, amely során lépten-nyomon megtapasztalhatták a kolpingi szellemiséget.

A torta

Este pedig a tetőteraszon egy igazi kolpingos süteménnyel pecsételték meg a barátságot, annak reményében, hogy a jövőben tovább épül majd ez a kapcsolat a partnerszervezetek fiataljai között. Az utazók ma, augszutus 30-án érkeznek haza

Joó Aniella, Székelykeresztúr

A fiatalok részletes élménybeszámolóit fotóink forrásoldalán, a Gyulafehérvári Kolping Facebook-oldalán (ide kattintva) olvashatják.

MEGOSZTÁS

1 HOZZÁSZÓLÁS