A szeretet tenyerén

0
1423

Ember- vagy angyalnyelven bármit szólhatok, 
ha szeretet nincs bennem, csak zengő érc vagyok.

A bennünk lévő szeretet értékességét és fontosságát nagyon sokszor elfelejtjük, háttérbe szorítjuk a hétköznapokban, pedig ez az életünk, a lelkünk, a jól létünk éltető forrása, ami mindannyiunkban benne van, mindannyian vágyunk rá. A szeretet, a feltétel nélküli elfogadás, a gyógyulás, a megerősödés, az újrakezdés vágya égett abban a 15 szenvedélybetegben és hozzátartozóban, akik részt vettek a Gyulafehérvári Caritas Ki-Út programja és a Katolikus Alkoholistamentő Szolgálat által szervezett gyógyító lelkigyakorlaton, október 26–29. között Csíksomlyón.

A szeretet megvonását és elfojtását, az elutasítást, a megvetést, a szánakozást élik meg azok, akik élete fölött átveszi az irányítást az alkohol. Nagyon sokszor elfelejtjük, hogy mindannyian a Szeretet birodalmában élünk és a szeretet Istentől való. Ahhoz, hogy feltétel nélkül, igaz szeretettől vezérelve el tudjuk fogadni szenvedélybeteg társunkat ahhoz, hogy képesek legyünk megélni, hogy szeretve vagyunk és értékesek vagyunk, mindezekhez józannak kell lennünk és a jelenben élnünk. Az alkohol elszakít a jelentől, de Jézus, a szabadító bármitől meg tud szabadítani, amitől mi magunk is szeretnénk megválni és már dönteni tudtunk a józanságunk mellett. Sokszor azt érezzük, hogy egyedül vagyunk a problémáinkkal. A lelkigyakorlat alatt a szenvedélybetegek és a hozzátartozók megélhették az elfogadó és szerető sorstársi közösség élményét, ahol lehetőségük volt, hogy álarcok nélkül merjenek szembenézni önmagukkal, fájdalmaikkal, problémáikkal. Igazán csak az mer szembenézni önmagával, aki alázatos, mint a gyermek, aki tud segítséget kérni és elfogadni, aki tud önmagán nevetni, aki meglátja a csodát mindenben, az őt körülvevő világban, de önmagában és a másikban is. Mindannyian csodák vagyunk, az Isten teremtett csodái.

Az Isten országa a szeretet országa, melyet nem lehet karddal és vassal megszerezni, megdolgozni érte. A szeretetet csak elfogadni és befogadni lehet, mint a kisgyermek, akinek ha nyújtunk valamit, feltétel nélkül és örömmel elveszi. Merjünk gyerekké válni és feltétel nélkül elfogadni Isten szeretetét, ugyanis:

A szeretet türelmes, jóságos, az igazságban él. 
Nem féltékeny, nem önző, és nem is kevély.
Őrizzük jól, hogy mindig köztünk
legyen, a szeretet nem szűnik meg sosem.
(Mezei Hajnal)

A lelkigyakorlaton résztvevők visszajelzései

Jókedvvel jöttem, újra feltöltődni. Az a vágyam, hogy továbbra is maradjak józan és továbbra is tudjam legyőzni az akadályokat. Az én elhatározásom az, hogy maradjak tiszta, mint idáig. Szeretném a bennem lévő szeretetet jobban kimutatni és átadni szeretteimnek.

Azzal jöttem ide, hogy megtudjam, mit kell tennem, mint hozzátartozó. Ennél még többet kaptam: elfogadást, szeretetet, megértést. Meglepett az embere őszintesége és nyitottsága. Szeretnék a kapcsolataimon javítani, Istennel, a lányaimmal, a párommal.

A józan élet szépségét szeretném és akarom visszahozni a mindennapjaimba, családomba, munkahelyemen, a mindennapjaimba ital nélkül megértésben, szeretetben.

Elhatároztam, hogy nem folytatom tovább az ivást. A Jó Istennel akarok kapcsolatban lenni és több időt a családra szánni és visszatérni a támogató csoporthoz.

Tele reménnyel jöttem, mert tudtam, hogy itt ismételten feltöltődöm, feltarisznyálhatom magam mindennel, ami segít a józanság útján maradni.

Kép és szöveg: Gyulafehérvári Caritas

MEGOSZTÁS