Változatos program, testi-lelki töltekezés

0
1542

Idén augusztus utolsó hetében tartották meg a már többéves hagyománnyal rendelkező bélfenyéri hittantábort, amelyet a helyi plébánia és Kolping-család Egyesület szervez a nagyváradi püspökség támogatásával. Az egyhetes tábor idén a hittani ismeretek fejlesztése mellett több önismereti előadást és játékot is kínált az érdeklődőknek.

Bélfenyéren kívül Tenke, Nagyszalonta, Nagyvárad, Csernakeresztúr, Kisjenő és Székelyhíd képviseltette magát a rendezvényen, ahol összesen 103 gyermek vett részt, java részük visszajáróként. Több lelkipásztor, hittantanár, önkéntes, pszichológus, zenész, előadó töltött el egy-egy napot vagy teljes hetet a táborozókkal. Például a nagyváradi 88-as Számú Szent László Cserkészcsapat 5 tagja Szilágyi Gyula parancsnok vezetésével egész héten át aktív segítője volt a Kiss Márton bélfenyéri plébános által összeállított táborvezető csapatnak.

A tábori hét első napja az ismerkedős játékokkal, csapatbeosztással, csapatnévválasztással, csapatzászló készítésével zajlott, ezt szentmise követte. A második napon az interaktív előadások után Imre Edit szerzetes liturgikus táncra tanította a gyermekek egy részét, mások bizalomjátékokkal próbálkoztak, megint mások a rögbivel ismerkedtek, s voltak akik az íjászatot részesítették előnyben. A szentmisére aznap Tasnádszántóról érkezett a lelkes zenészcsapat Husztig Róbert atya vezetésével.

Szerdán a reggeli ima és meditáció után buszra szállt a kis csapat és Nagyszalontára „költözött”, ahol egymást követte a sok játék, sport, séta, városnézés, majd előadások és végül a szentmise. Csütörtökön a madarászi strandra látogattak el a táborozók. A fürdés után Nagyszalontán Kiss Géza koncertjén vettek részt délután a gyerekek, fiatalok, akik a szervezőkkel együtt perdültek táncra. A szentmisét követően, elbúcsúzva a szalontai vendéglátótól, Makkai István házvezetőtől, Bélfenyér felé vette útját a táborozók csapata.

Pénteken a szokásos reggeli rituálé – reggeli ima, meditáció, reggeli torna, étkezés – után Jani atya, a zarándok címmel előadást hallgattak meg több ezer kilométer gyalogos megtételéről. Játék és csoportbeszélgetés következett, szentmise Tibor atyával, majd ismét előadások. Este a tábortűz mellett játszott, dalolt a csapat, majd Szuhai Sándor Földalatti ösvény című diavetítését csodálták meg közösen.

Az utolsó nap a gyerekek kincskeresőset játszottak, de nem a hagyományos értelemben, itt egymást kellett megtalálniuk, hiszen a másik ember kincs kell legyen számomra. A szentmisén minden csapat bemutatta az általa választott csapatnév – bibliai személy – életének egy jelenetét, ki tánccal, ki énekkel, ki verssel, ki örömkönnyekkel.

Kiss Márton celebrálta a táborzáró szentmisét, s a gyerekeket arra buzdította, hogy amit itt elkezdtek otthon folytassák, amit itt tanultak, otthon átadják, mert a szeretet olyan, hogy minél többet adunk, annál több marad. Majoros Attila a Mária Rádió zenei szerkesztője felelt a tábor hangulatos lezárásáért, egy koncerttel ajándékozta meg a búcsúzkodó gyerekeket, fiatalokat.
A tábor szervezői köszönik az előadók, önkéntesek, támogatók segítségét és bíznak a jövőbeni együttműködésben is, hiszen 2018-ban is tervezik a bélfenyéri hittan tábor megszervezését.

Petran-Balázs Natália/Várad.org

Fotó: bélfenyéri Kolping-család Egyesület/Facebook

MEGOSZTÁS