„Kimegyek a doberdói harctérre”

III. Márton Áron zarándoklat Doberdóba

0
1942

A 19. életévét épp csak betöltött Márton Áron a Doberdó-fennsíkon kezdte meg harctéri szolgálatát 1915. november 6-án. Itt – a 82. székely gyalogezred katonájaként – a temesvári 61. gyalogezredbe volt beosztva. 1916. július 19-én megsebesül: a lövés vállát és felkarját érte.
Megsebesülésének 100. évfordulóján szervezett első zarándoklat után (2016. július), immár harmadik alkalommal szervez és vezet zarándoklatot a katona Márton Áron nyomdokain az egykori doberdói harctérre Kovács Gergely posztulátor és Ferencz Kornélia.

*

Időpont: 2017. május 18–23. (6 nap és 5 éj)

Szállás: — 3 éj lelkigyakorlatos házban, Szlovéniában, 1-2-3 ágyas szobákban, folyosói közös fürdőszobá­val, teljes panzióval
— 1-1 éj az oda- és visszaúton Máriabesnyőn, 1-2-3 ágyas, fürdőszobás szobákban, teljes panzióval (feltarisznyált ebéddel)

*

  1. nap: Indulás a reggeli órákban Csíkszeredából, útközben is lehet csatlakozni a Székelyudvarhely–Marosvásárhely-útvonalon. Folyamatos utazás (kb. 630 km) rövid pihenőkkel az A3 autópálya–Nagyvárad–Debrecen–M35–M3 autópálya-útvonalon. Szentmise, vacsora és szállás Máriabesnyőn.
  2. nap: Szentmise és reggelizés után továbbutazás az M0–M7–M70 autópályán Lendva–Maribor–Ljubljana–Gorizia útvonalon (kb. 630 km). Megérkezés után azonnal ismerkedünk a helyszínnel, a frontvonal mögötti egykori osztrák–magyar pihenőtábor Segeti fölötti magaslatáról. Szállás és vacsora a szlovén–olasz határhoz közeli Mirenben, a lazarista szerzetesek lelkigyakorlatos házában.
  3. nap: A szálláshelyen elfogyasztott reggeli után Foglianóba megyünk, ahol az osztrák–magyar katonai temetőben emlékezünk az elesett hősökre. Ezután Redipugliában meglátogatjuk a múzeumot, majd Olaszország legnagyobb katonai emlékművét. Az ebéd után Monte San Michele következik, a véres és ádáz harcok egyik kiemelkedő helyszíne. Ezután a visintini magyar kápolnát keressük fel, majd visszatérünk szállásunkra, ahol szentmisét ünneplünk. A vacsora és közös esti ima után ki-ki kedve szerint tölti az időt lefekvésig.
  4. nap: A szálláshelyen reggelizünk, majd teljes napunkat kifejezetten a katona Márton Áron emlékének szenteljük. San Martino del Carso falu közelében felkeressük a lombok lövészárkát (trincea delle frasche), a 61. temesvári gyalogezred (ennek soraiban harcolt Márton Áron) és a 46. szegedi gyalogezred egykori parancsnoki helyét. Ebéd után a nagyváradi 4. honvéd gyalogezred emlékművénél rójuk le kegyeletünket, végül az egykori frontszakasz 18. és 19. szakaszának kavernáihoz, dolinájához és lövészárkaihoz megyünk el, ahol Márton Áron is harcolt. A San Martino del Carsó-i templomban ünnepelt szentmise után meglátogatjuk a helyi barlangkutató csoport által létrehozott és működtetett múzeumot, amely Erdély későbbi nagy püspökének is emléket állít. Szállásunkra visszatérve vacsorázunk.
  5. nap: A szálláshelyen elfogyasztott reggeli után, indulás hazafelé a Ljubljana–Maribor–Lendva–M70–M7–M0-útvonalon. Szentmise, vacsora és szállás Máriabesnyőn.
  6. nap: A szentmise és reggelizés után hazautazás az M3 és M35 autópályán, Debrecen– Nagyvárad–A3 autópálya–Marosvásárhely–Székelyudvarhely–Csíkszereda-útvonalon (menetközben bárhol le lehet szállni).

*

Részvételi díj: személyenként 300 euróEz tartalmazza az utazás költségét, szállást, szlovéniai és máriabesnyői teljes panziós ellátást, kötelező biztosítást.

Jelentkezés és információ: Ferencz Kornéliánál (ferenczk@yahoo.com, Tel.: 0726-107.002).

*

További információk ITT találhatóak.