Öt érdekesség Szent Ritáról

0
1548
(Fotó: Santaritadacascia.org)

Szent Rita 1381-ben született, 1457. május 22-én hunyt el. Olaszország Umbria tartományában élt, Roccaporena nevű kisvárosban. Összegyűjtöttünk néhány érdekességet előbb a korról, melyben élt, majd pedig életéről, annak kevésbé ismert mozzanatairól is szó lesz, kiderül, hogyan lett Amerikában Szent Rita a baseball nem hivatalos védőszentje, végezetül pedig egy imádságot is közreadunk.

Jelentős világesemények Szent Rita élete idején

  • százéves háború (1337–1453): Szent Rita az Anglia és Franciaország közötti százéves háború második felében élt.
  • reneszánsz (14–17. század): Szent Rita élete egybeesett a reneszánsz korai szakaszával, amely Európában a jelentős kulturális és művészeti fejlődés időszakát jelentette.
  • nyomtatás feltalálása (1440 körül): Néhány évvel Szent Rita halála előtt Johannes Gutenberg feltalálta a mozgatható betűkkel ellátott nyomdát, amely forradalmasította a tudás és az információ terjesztését.
  • a Bizánci Birodalom vége (1453): Szent Rita életének utolsó éveiben a Bizánci Birodalom, amelynek központja Konstantinápoly (a mai Isztambul) volt, elesett, és az Oszmán Birodalom részévé vált.

Életútjának főbb állomásai

Születésekor a Margherita Lotti nevet kapta. Nagyon fiatalon adták férjhez szülei Paolo Mancinihoz, azt követően, hogy kérte, kolostorba vonulhasson. Tizenkét éves korában lett anya. Házasságában sokat szenvedett, mivel a férfi rosszul bánt vele, és erőszakosan viselkedett. Bár Rita jó hatással volt a férjére, segített megbékülni számos ellenségével, ám halálát mégis egy rendezetlen békétlenség okozta, egyik szövetségese elárulta és megölte őt. Bár Rita nyilvánosan megbocsátott férje gyilkosának, két fia családi hatásra bosszúra vágyott, ám idejekorán meghaltak ők is. Ezt követően Rita szeretett volna belépni a Casciában található Ágoston-rendi kolostorba, ám nem engedték, mivel özvegy volt. Kérése mellett kitartott, és azt a feltételt szabták, hogy találjon módot a Mancinik és a Chiquik közötti problémák megoldására. Védőszentjeitől, Szent Ágostontól, Tolentinói Miklóstól és Keresztelő Szent Jánostól kért segítséget, miközben megpróbálta rendezni a problémákat. A két család békeszerződést kötött, Rita végül csatlakozhatott az Ágoston-rendi Szent Mária Magdolna-kolostorhoz.

Harminchat évesen került kolostorba, ahol tisztelettudóan végezte kötelességeit, és hittel telve fogadta a szentségeket. Rendszeres keresztény életet élt, gyakran imádkozott Istenhez és példamutató életet élt még negyven évig. Egyszer imádkozott Istenhez, és kérte, hogy szenvedjen úgy, ahogy Krisztus szenvedett, hogy átvállalhasson Krisztus terheiből. Ezt követően egy mély, gyógyíthatatlan seb jelent meg a homlokán. A különös seb miatt Rita egészsége megromlott, és napról napra gyengült. Néhány hónappal a halála előtt egyik rokona meglátogatta, látva fizikai állapotát, megkérdezte Ritát, van-e valami utolsó kívánsága. Bár eleinte vonakodott válaszolni, végül egy rózsát kért a családi birtokáról – ami bár télvíz ideje volt, mégis teljesült.

Érdekességek Szent Ritáról
1. Szent Rita kérésére családi farmján csodával határos módon rózsa nőtt téli időszakban.
2. Miután megkeresztelték, méhraj vette körül Ritát, berepült a szájába, majd anélkül hagyta el, hogy bármilyen sérülést okozott volna neki.
3. Amikor fiai erősödő bosszúvágyát látta, imádkozott Istenhez, hogy vegye el őket, mielőtt elveszítik a lelküket.
4. Ikrei voltak, 24 évesen özvegyült meg.
5. Amikor Rita meghalt, a zárdában a harangok anélkül szólaltak meg, hogy ember közreműködött volna ebben.

Milyen ügyekben és kik kérik segítségét?

  • lehetetlen ügyek: Szent Ritát gyakran hívják segítségül azok, akik leküzdhetetlennek tűnő kihívásokkal néznek szembe.
  • bántalmazás áldozatai: saját, nehéz házasságban szerzett tapasztalatai miatt Szent Rita a bántalmazástól szenvedők védőszentje, vigaszt és erőt nyújtva nekik.
  • magányos emberek: ő a magányosok vagy magányt átélők védőszentje is, vigaszt és meghallgatást nyújtva nekik az ima által.
  • házaspárok: Szent Rita a házaspárok védőszentjének számít, útmutatást és támogatást nyújt azoknak, akik harmonikus és szeretetteljes házaséletre vágynak.

Szent Rita életét személyes kihívások, rendíthetetlen hit és a mindennapi emberek küzdelmeivel való mély kapcsolat jellemezte. Története továbbra is inspiráló, és vigaszt nyújt a nehézségekkel küzdő embereket szerte a világon.

Hogyan lett Szent Rita a baseball nem hivatalos védőszentje?

Casciai Szent Ritát régóta kapcsolják lazán az USA nemzeti sportjához, a baseballhoz. Ez természetesen egy nem hivatalos „tisztsége” Szent Ritának. A megrögzött baseballrajongók emlékezHETnek még a The Rookie (Az újonc) című 2002-es filmre, amely Jimmy Morris igaz történetén alapul, és a valószínűtlenül gyors dobójátékos életét mutatja be, aki jóval 30 éves kora után jutott be az MLB-be. A filmben látható, hogy Jimmy egy Szent Rita-érmet hordott magánál, hogy szerencsét hozzon. Lássuk, min is alapszik ez az utalás, hogyan lett a lehetetlen ügyek védőszentje a baseball nem hivatalos patrónusa is.
A történet közel százéves, a húszas években kezdődött. Az olajüzlet virágzott, Texas forrongott, a befektetések pedig igen népszerűek voltak. Szerzetes- és világi nők egy csoportja New Yorkban befektetett egy olajfúrótorony-projektbe a texasi Reagan megyében, de a kezdeményezés szerencsétlennek tűnt, lassan fejlődött és szűkös anyagi háttere miatt stagnált. Emiatt az olajfúró toronynál alkalmazott férfiaknak kevés dolguk volt, ezért az építmény árnyékában egy baseballpályát állítottak fel. Amikor éppen nem a száraz kút fúrásával foglalkoztak, Amerika kedvenc időtöltésével voltak elfoglalva. Közben a pénzt befektető nők egy paptól kértek tanácsot, hogy mit lehetne tenni a száraz olajkúttal. A pap azt javasolta, hogy imádkozzanak Szent Ritához, a lehetetlen ügyek védőszentjéhez. Megáldott egy rózsát Szent Rita nevében, ezt Frank Pickrellnek, az olajprojekt egyik partnerének adták át, aki visszatért Texasba, és a rózsaszirmokat a fúrótorony tetejéről szórta szét, elnevezve a kutat Szent Rita Nr. 1-nek.

1923. május 27-én a fúró dolomitos homokot talált, amelyet az olajiparban Big Lime-nak neveznek. Le kellett állítaniuk a fúrást. Másnap (mindössze öt nappal Szent Rita ünnepe után) csoda történt! Annak ellenére, hogy nem fúrtak többet, olaj tört fel az égbe! Megérkezett a válasz a szerzetes- és világi nők imáira. Az olaj 250 méteres területen fröccsent szét, és a basebaljátékosoknak gyorsan le kellett tenniük a kesztyűt. Itt volt az ideje, hogy munkához lássanak. A Szent Rita Nr. 1 olajra bukkant!
A Szent Rita olajfúrótorony és az ott dolgozók amatőr baseballcsoportjának története Amerikában sem közismert történet, de innen indult Szent Rita és a baseballjátékosok kapcsolata. És még ha kétely merülne fel, hogy egy nem hivatalos patrónus közbenjárhat a játékbeli teljesítmény ügyében, érdemes szem előtt tartani, hogy Szent Rita egyébként a lehetetlen ügyek védőszentje.

Imádság Szent Ritához
Drága Szent Rita, egész földi életed során a boldogságot a mi mennyei Atyánk akaratának követésében találtad meg. Segíts, hogy én is ugyanilyen bizalommal legyek Isten iránt minden velem kapcsolatos tervében. Segíts nekem ezen a napon, hogy úgy adjam át magam neki, ahogyan te tetted, korlátok nélkül, félelem nélkül, az árat nem számítva. Segíts, hogy nagylelkűen szolgáljam mások szükségleteit, türelmes legyek minden nehézségben, és megbocsátó mindazokkal szemben, akik megbántanak. Segíts, hogy mélyebben megismerjem Jézus keresztjének nagy titkát, hogy átölelve azt, ahogy te tetted, megtapasztalhassam gyógyító- és üdvözítőerejét. Ámen.

Forrás: Saintritashrine.org, Santaritadacascia.org, Saintoftheday.org

Fordította, összeállította: Dénes Gabriella

MEGOSZTÁS