Mindannyian fontosak vagytok – Ferenc pápa üzenete a gyermekek első világnapjára

0
296
Ferenc pápa a VI. Pál teremben fogadta a hátrányos helyzetű gyermekek képviselőit. Fotó: Vatican News

A pápa üzenetet tett közzé a gyermekek 1. világnapja közelgő alkalmából, amelyet Rómában május 25-én és 26-án ünnepelnek. Ebben a szentatya kiemeli az osztozás és a megbocsátás értékeit: így növekszik a barátság „türelemmel, bátorsággal, kreativitással és képzelőerővel, félelem és előítéletek nélkül”.

„Íme, újjáteremtek mindent” (Jel 21,5) – ez a címe a gyermekek világnapjának, amelynek megünneplését a pápa május végére rendelte el. Nincs olyan újdonság, amit ne lehetne a gyermekekhez és ahhoz az átható tekintethez kötni, amivel a világra néznek. De túl sok olyan gyermeki tekintet van, amely a legkegyetlenebb rosszat is látta már és látja, és kárpótolni kell őket azért az ártatlanságért, amelyet elvettek tőlük.

A pápa találkozóra hívja a kicsinyeket, akik május 25-én és 26-án több ezren lesznek jelen Rómában az első, nekik szentelt nemzetközi rendezvényen. Arra buzdítja a gyermekeket, hogy mindenekelőtt legyenek szolidárisak azokkal, akik nem lehetnek majd ott, mert embertelen helyzetek foglyai. „Ne feledkezzetek meg azokról, akik még mindig nagyon kicsik, akik már betegségekkel és nehézségekkel küzdenek kórházban vagy otthon, akik háború és erőszak áldozatai, akik éheznek és szomjaznak, akik az utcán élnek, akiket arra kényszerítenek, hogy katonák legyenek vagy akiknek menekülniük kell, szüleiktől elszakítva, akik nem járhatnak iskolába, akik bűnbandák, drogok vagy a rabszolgaság egyéb formáinak, illetve visszaélések áldozatai. Egyszóval mindazokról a gyerekekről, akiknek a gyerekkorát még ma is kegyetlenül elrabolják.

A kis lépések megváltoztatják a világot

„Mindannyian fontosak vagytok” – írja Ferenc pápa, mindannyian „gyermekek és testvérek” vagyunk, „egy nagyon hosszú láncban, amely a múlttól a jövőig vezet, és amely az egész földet behálózza”. Ezért „javaslom, hogy mindig figyelmesen hallgassátok a felnőttek történeteit: édesanyátok, édesapátok, nagyszüleitek és dédszüleitek történeteit!”. És mindenekelőtt hallgassátok meg az első barátotokat.

„Jézussal egy új emberiségről álmodhatunk, és elkötelezhetjük magunkat egy testvéribb és közös otthonunkra jobban figyelő társadalom mellett, kezdve az egyszerű dolgokkal, mint például mások üdvözlése, engedélykérés, bocsánatkérés, a köszönet kifejezése. A világ mindenekelőtt apró dolgokon keresztül változik meg, anélkül, hogy szégyellnénk, hogy csak kis lépéseket teszünk” – állapítja meg Ferenc pápa.

A pápa ezután az osztozás értékére összpontosít üzenetében. A kislányokat és a kisfiúkat emlékezteti, hogy soha nem lehetünk boldogok egyedül, mert „az öröm olyan mértékben nő, amilyen mértékben megosztják”. Ez azért van így, mert mindenki ajándék másoknak, és jó „együtt kikapcsolódni, anélkül, hogy hátrahagynánk valakit”, de ha ezeket az ajándékokat nem arra használjuk, hogy együtt legyünk, akkor „mindig elégedetlenek leszünk és soha semmi nem lesz elég”. „A barátság szép, és csak így növekszik, az osztozásban és a megbocsátásban, türelemmel, bátorsággal, kreativitással és képzelőerővel, félelem és előítéletek nélkül” – mutat rá a pápa.

Az üzenet utolsó részében Ferenc pápa „egy fontos titkot” oszt meg a gyerekekkel. „Ahhoz, hogy igazán boldog legyél, sokat kell imádkoznod minden nap”, mert az ima „közvetlenül összeköt Istennel, fénnyel és melegséggel tölti el szívünket és segít, hogy mindent bizakodva és nyugalommal tegyünk”. A pápa azt ajánlja, hogy ezt kiváltképpen a Miatyánk imával tegyük, reggel és este mondjuk el a családban, de „nem megszokásként”, hanem a Jézus által tanított szavakon elgondolkodva, aki „hív minket, és azt akarja, hogy főszereplői legyünk vele együtt e világnapnak, és hogy egy új, emberibb, igazságosabb és békés világ építői legyünk”. Végül azzal zárja üzenetét, hogy ő maga javasol egy imát: „Jöjj, Szentlélek, mutasd meg nekünk szépségedet, ami visszatükröződik a föld lányainak és fiainak arcán. Jöjj, Jézus, aki minden dolgot újjá teremt. Te vagy az út, amely elvezet minket az Atyához, gyere és maradj velünk. Ámen.”

A gyermekek 1. világnapja

2023. december 8-án, szeplőtelen fogantatás ünnepén Ferenc pápa az Úrangyala elimádkozása után örömmel jelentette be, hogy május 25-én és 26-án Rómában tartják meg a gyermekek 1. világnapját. A vatikáni Kultúra és Nevelés Dikasztériuma által támogatott kezdeményezés arra a kérdésre ad választ: milyen világot szeretnénk átadni a felnövő gyerekeknek. „Jézushoz hasonlóan mi is a gyerekeket szeretnénk a középpontba helyezni és gondoskodni róluk” – hangsúlyozta akkor a pápa. A világnap lehetőséget nyújt majd sok gyermek számára, hogy a világ minden táján megtapasztalják az ünneplés és az ima gyönyörű pillanatát a szentatyával.

A világnap május 25-én, szombaton kezdődik a római olimpiai stadionban délután 3-6 óra között különböző műsorokkal. Az első két órában számos tanúságtételt és művészt láthatnak a világ minden tájáról. Május 26-án, vasárnap a találkozó a Szent Péter téren folytatódik, ahol délelőtt fél 11-kor Ferenc pápa vezeti a szentmisét a gyermekek részvételével.

Forrás: Alessandro De Carolis / Somogyi Viktória / Vatican News