Nem sajnálom, hogy visszatértem az országomba. Alekszej Navalnij keresztény hite

0
286

Alekszej Navalnij halálhíre után több katolikus orgánum is megemlékezett az orosz aktivista hitvalló kereszténységéről. Álljon itt a National Catholic Register és a jezsuiták America című lapja alapján néhány mondat az elhunyttól.

Ha akarják, szívesen beszélek Istenről és az üdvösségről. A legmagasabb hangerőre kapcsolom a szív megszakadását, ha szabad így fogalmaznom. Az az igazság, hogy keresztény vagyok, ami miatt többnyire nevetség tárgyává szoktam válni a korrupció ellen küzdő barátaim körében, mert a legtöbben ateisták, és egykor én is eléggé harcos ateista voltam. De most már hiszek, és a hitem sokat segít a tevékenységeimben, mert így minden sokkal, sokkal egyszerűbb. Kevesebbet aggodalmaskodom dolgok miatt. Kevesebb a dilemma az életemben, mert van egy olyan könyv, amely többé-kevésbé világosan elmondja, hogy milyen lépéseket kell tennünk különböző helyzetekben. Nem mindig könnyű követni e könyv útmutatásait, de én nagyon próbálom. És, ahogyan mondtam, ezért könnyebben szerepet vállalok a politikában, mint sokan mások.

Pietro Parolin bíboros, vatikáni államtitkár február 16-án újságíróknak nyilatkozva kifejezte megdöbbenését és szomorúságát Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus halála miatt. A 47 éves orosz ellenzéki vezetőt, Vlagyimir Putyin orosz elnök fő bírálóját az FKU IK–3 jelölésű javítóintézetben érte a halál, a szibériai Harp közelében 2024. február 16-án. A sarkvidéki börtöntelepre 2023-ban szállították át egy Moszkva-közeli börtönből, ahol 2021 óta töltötte 19 éves börtönbüntetését. Pietro Parolin bíboros-államtitkár február 16-án az esti órákban a római Gesù-templomban a litván állam helyreállításának 106. évfordulója alkalmából celebrált szentmisén szólt erről. (Vatikáni Rádió)

Boldogok, akik éhezik és szomjazzák az igazságosságot, mert eltelnek vele. Mindig úgy gondoltam, hogy ez a boldogmondás többé-kevésbé cselekvésre szólít fel minket. És ezért, noha kétségkívül nem éppen van ínyemre a hely, ahol vagyok, nem sajnálom, hogy visszatértem az országomba, és nem bántam meg, amit teszek. Minden rendben, mert azt tettem, ami helyes. Sőt bizonyos fajta elégedettség is van bennem. Mert egy nehéz pillanatban azt tettem, amit az evangélium útmutatása kíván, és nem árultam el a parancsolatokat.

Alekszej Anatoljevics Navalnij (Butiny, 1976. június 4. – Harp, 2024. február 16.) politikus, orosz ellenzéki vezető. 2020. augusztus 20-án reggel a Tomszk–Moszkva repülőjáraton hirtelen rosszul lett. A gép Omszkban megszakította útját, ott Navalnijt sürgősséggel kórházba szállították és lélegeztetőgépre kapcsolták. Az első hírek mérgezés gyanújáról szóltak. Miután a mesterséges kómában lévő politikust augusztus 22-én gyógykezelésre Berlinbe szállították, a szervezetéből vett mintában a Bundeswehr speciális laboratóriumában egyértelműen kimutatták a Novicsok idegméreg-családhoz tartozó anyag jelenlétét. Felépülése után, 2021 elején visszatért Oroszországba, ahol azonnal őrizetbe vették a feltételes szabadlábra helyezés feltételeinek megsértésével (korábbi, 2014-es elítélése miatt) vádolva. Letartóztatását követően Oroszországban országszerte tömeges tiltakozások voltak. Az állam részéről szélsőségesnek minősítették és felszámolták a szervezeteit. 2022 márciusában kilenc év börtönbüntetésre ítélték csalás és a bíróság megsértése vádjával. Fellebbezését elutasították, és júniusban egy szigorúan őrzött börtönbe szállították. 2023 augusztusában további 19 év börtönbüntetésre ítélték szélsőségesség vádjával. 2024. február 16-án az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat arról számolt be, hogy meghalt a börtönben, állítólagos vérrög következtében.

Az amerikai jezsuiták Navalnij saját szavaihoz annyit fűznek hozzá: „Navalnij kész volt az életét adni olyasmiért, amiben hitt, még ha bevallása szerint e világon talán csak annyit ér el vele, hogy része van abban a vigaszban: tisztességes életet élt.”

Forrás és fotó: a Vigilia Szerkesztőség Facebook-oldala

MEGOSZTÁS