Megemlékezés a csíkszeredai Márton Áron-emlékműnél

0
613

Boldogemlékű Márton Áron püspökké szentelésének 85. évfordulója alkalmából a Segítő Mária Kollégiumban lakó 120 diákkal és a nevelőkkel egy rövid megemlékezést tartottak Csíkszereda főterén a Márton Áron-emlékműnél február 12-én – számolt be Simó Gáspár, az iskola spirituálisa.

Az eseményen Simó Gáspár spirituális röviden ismertette a nagy püspök életének fontosabb eseményeit, majd az általa megfogalmazott és a róla írt nyilatkozatokból olvastak fel rövid részeket, melyek ma is kapaszkodót, eligazítást, tartást jelenthetnek mindenki számára.

A megemlékezést az Isten hazánkért térdelünk elődbe… kezdetű énekkel és Márton Áron szentté avatásáért megfogalmazott ima (Istenünk, te Áron püspököt…) elmondásával, valamint az esti ima elvégzésével zárták.

Simó Gáspár spirituális elmondta: „A félórányi idő, mit tisztelgéssel töltöttünk fegyelmezettséggel, érdeklődéssel és tényleg tisztelettel átitatott volt. Én személyesen örvendek, hogy az emlékmű mellett eljártomban spontán indíttatást kaptam, hogy egy ilyen alkalomra sort kerítsünk. Hálásak lehetünk, hogy népünk életében vannak olyan emberek, akikre fel tudunk nézni, mert szellemiségük, lelkiségük, életvitelük jó példa, kihívás, mondjuk úgy késztetés a minden idők élni akaró ifjúságnak.”

Utolsó idézetül Áron püspök következő példázatát idézték: A hajszálgyökér nem húzódik vissza, ha sziklára tapint, hanem rést keres és repeszt; a földbe vetett mag áttöri a rögöt; az akadály elé jutott hangya megkísérli a százszoros súlyt félretenni, s ha nem sikerül, kerülővel folytatja az útját célja felé. Ha élni akarunk, mi is ezt a példát követhetjük. (Márton Áron)