Hálaadás Hargitafürdőn

0
455

Remete Szent Pál emléknapján hálaadó püspöki szentmisén népesült be a hargitafürdői Szent István-kápolna. A pálos rend névadójának ünnepe fontos esemény a tíz éve Székelyföldre visszatelepedő fehér barátok életében.

Remete Szent Pál közbenjárására, Isten áldását kérve a pálos testvérek életére, az újabb pálos hivatásokért, a különleges áldást igénylő kisgyermekekért hívta imára a jelenlévő paptestvéreket, híveket és a liturgiába a Mária Rádió élő adását hallgatva bekapcsolódókat Tamás József nyugalmazott püspök, pálos konfráter.

A magányt is értékké lehet tenni, mondta Balla Barnabás pálos szerzetes ünnepi beszédében, az egyiptomi remeteséget vállaló Szent Pál tevékenységét méltatva. Az egyetlen magyar férfi szerzetesrendet alapító Boldog Özséb is őt választotta égi pártfogóként. Ezért vált hagyománnyá az is, hogy a névadó ünnepén a fehér barátok minden évben megújítják szerzetesi fogadalmukat.

Szintén ezen ünnephez kötődik a kisgyermekeket megáldásának kedves szokása. Ennek történetéről Bátor Botond pálos szerzetes, a hargitafürdői kolostor elöljárója beszélt. „A gyermek Jézus szeretetben, bölcsességben, Isten és emberek előtti kedvességben nevelkedett. Felnőttként pedig szeretettel fogadta a gyermekeket, megáldotta őket, beszélt a méltóságukról, és példaként állította őket azok elé, akik igazán keresik az Isten országát. A gyermekeknek igazi fejlődésükhöz szükségük van a felnőttek támogatására, ezért I. Remete Szent Pál közbenjárásával kérjük rájuk Isten áldását, hogy gondoskodó védelemmel vehessük őket körül. Az Úr Jézus azt kívánja, hogy az Isten országáért a gyermekek példájára őrizzük meg magunkban a bizalmat, egyszerűséget és a szív alázatát”, mondta a pálos szerzetes, és az alkalomra írt könyörgést követően szerzetes testvéreivel együtt egyenként áldotta meg a felsorakozó kisgyermekeket.

A szentmisét is különleges püspöki áldás zárta, hiszen Tamás József nyugalmazott püspök Remete Szent Pál ereklyéjével adta áldását a liturgia résztvevőire.A hargitafürdői kolostort hivatalosan tíz éve alapították a több száz év után Erdélyben visszatelepedő pálos szerzetesek. Az elsőként oda költöző Balla Barnabás atya és Imre testvér, majd Barnabás atyát váltó Bátor Botond atya plébániai feladatokat is ellát a Csíkszeredához tartozó településrészen, és mindannyian rendszeresen kapcsolódnak be a térség eseményeibe. Tavalyra felépült és fel is szentelték az új pálos kolostort, ahol lelkigyakorlatra érkező híveket is fogadhatnak.

Csúcs Mária

Fotó: Csúcs Mária, Csúcs Péter

MEGOSZTÁS