Palotába és kunyhóba nagy örömet vigyetek, boldogságos ünnepet!

0
346

A szatmárnémeti székesegyházban zárult a közel százötven tagú Szentegyházi Gyermekfilharmónia Erdély, Felvidék, Magyarországa és Partium településeit érintő, Advent – Karácsony hangversenykörútja.

Szatmárnémetibe több mint tíz év után a Bel Canto kamarakórus meghívására és szervezésében érkezett a Fili, azaz a Szentegyházi Gyermekfilharmónia — idei hangversenykörútjuk állomásai Erdély, Felvidék, Magyarország, Partium településeit érintették, Bögözön, Nagymegyeren, Galántán, Biatorbágyon, Érden, Füzesgyarmaton és Szatmárnémetiben csendültek fel a kristálytiszta gyermekhangok.

Higyed Gyöngyi a szatmári kórus karnagya régi jóbarátként láthatta viszont Haáz Sándor karnagyot, a Fili alapítóját és vezetőjét. Tele templom hallgatta az előadást, amelynek bevezetőjében ősi egyházi énekek hangzottal el. Történelmi kapcsolódású dalaik sok fül számára ismerősen csengtek. Kihagyhatatlan, külön Szatmárnak kiváltságként a koncerten elhangzott az egykori szatmári békekötéshez társuló Nagymajtényi síkon letörött a zászló című dal.
Advent és karácsony énekei, több kultúra és nyelv dallamain szólaltak meg, köztük román, francia, szlovák nyelven is. Közismert dalok és népénekek gazdagították a repertoárt.    

A közel 150 gyermek, hangszeres zenészek, kórustagok és szólisták, Haáz Sándor  karnagy vezetésével, feledhetetlen hangulatú estet szereztek a hallgatóságnak, s a különleges előadást megtisztelte jelenlétével Schönberger Jenő megyéspüspök is.
Higyed János lelkipásztor a Filit üdvözlő beszédének bíztató gondolata köszönt vissza a koncert során: ,,adjatok bele apait, anyait” , s ez visszanyúlik az ősök gyökeréig, utat mutat a megmaradás, megtartatás és feltámadás felé.
Scheffer Dániel, a székesegyház plébánosa, esperes, mint a hely házigazdája köszönő gondolatai végén elmondta: ne teljen el újabb tíz év hogy újra találkozzunk ezekkel az angyali hangokkal.


Higyed Gyöngyi karnagy üzenetet bízott a Fili tagjaira és a közönségre egy karácsonyi dal szövegének részletével: ,,Palotába és kunyhóba nagy örömet vigyetek, boldogságos ünnepet !”  Áldott karácsonyt!

Kép és szöveg: Szatmári Friss Újság