Könnyebben nyithatunk

0
353

A roma nyelv és kultúra megismerését segítő interaktív eszközök kidolgozásában vett részt a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) egy Erasmus+ együttműködés keretében. Az így kifejlesztett tanulástámogató eszközök olyan pedagógusoknak szólnak, akik roma gyerekeket tanítanak. Emellett egy hangulatos videóban egy néprajz szakon végzett roma fiatalember csíkszeredai roma tizenévesek közreműködésével anyanyelvét mutatja be. Mindezt azzal a szándékkal, hogy az egymás felé nyitást segítse. Ahogy az alcsíki cigánypasztoráció, e kezdeményezés is többszörös segítség: utat, lehetőséget mutat a többre, jobbra képes romagyerekeknek, és bizalmat épít a magyar, székely közösségek körében. Az Erasmus+ projekt keretében megvalósítottakról a pedagógusszövetség tájékoztatóját és a videót osztjuk meg olvasóinkkal.

A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége Erasmus+ együttműködés keretében romani-magyar digitális gyermekszótár, mesetár, digitális platform és nem digitális tanulástámogató eszközök kidolgozásában vett részt.

A pedagógusoknak és diákoknak szóló rendszerezett tananyagon túl a nagyközönség számára is készítettünk egy filmet, amelyben Isztojka Máté, fiatal roma néprajzos mutat néhány fontos szót és kifejezést az anyanyelvén, amellyel könnyebben nyithatunk egymás felé.

A filmet Köllő Ildikó rendezte.

A projekt eredményei elérhetőek és letölthetőek a főpályázó, a HUN-REN NYTK Nyelvtechnológiai és Alkalmazott Nyelvészeti Intézetének kutatócsoporti honlapján, az Erasmus+ projekt menüpontjára kattintva.

Köllő Zsófia/RMPSZ