Öt templom újult meg a Teleki László Alapítvány támogatásával

0
823
Máté Ferenc plébános köszöntötte az ünneplőket, majd felkérte Kerekes László segédpüspököt, hogy áldja meg a megújult templomot. Fotó: Bodó Márta

A Teleki László Alapítvány jóvoltából megújult Szentdemeter Nagyboldogasszony-temploma, valamint Székelybőn a Szent Adalbert, Csíkrákoson a Kisboldogasszony, Názna-Marosszentkirályon a kápolna, Nagyágon pedig a Kisboldogasszony-templom. Mindenik felújított templomot szeptember 24-én adták át ünnepélyes szentmise keretében. A központi szentmisét a szentdemeteri Nagyboldogasszony-templomban dr. Kerekes László gyulafehérvári segédpüspök mutatta be. A szentmisét követően a felújított templomot Lánszki Regő, az Építési és Közlekedési Minisztérium építészeti államtitkára adta át, köszöntőt mondott dr. Diószegi László, a Teleki László Alapítvány igazgatója, a felújítást Kiss Lóránd restaurátor mutatta be.

A Teleki László Alapítvány a gyulafehérvári főegyházmegye területén a magyar kormány által létrehozott Rómer Flóris-terv támogatásával öt templomot újított fel. Ezeket szeptember 24-én vette újra birtokába a helyi közösség a vasárnapi szentmise keretében: Názna-Marosszentkirályon reggel 9 órakor, Szentdemeteren és Csíkrákoson 11 órakor, Székelybőn 13 órakor, Nagyágon 15 órakor.

A központi szentmisét a szentdemeteri Nagyboldogasszony-templomban dr. Kerekes László gyulafehérvári segédpüspök dr. Veres Stelian gyulafehérvári gazdasági igazgató, Máté Ferenc helyi plébános, Péter Arthur marosvásárhelyi főesperes-plébános, valamint Balogh András szentháromsági és Sebestyén Domokos ákosfalvi plébánossal koncelebrálva mutatta be.

Máté Ferenc plébános köszöntötte az ünnepre érkezetteket, bemutatta a plébánia, a templom, a védőszent, Szent Demeter történetét. Ezután felkérte Kerekes László segédpüspököt, áldja meg a megújult templomot.

Homíliájában a segédpüspök arról beszélt: a templom mint hatalmas antenna, dekódolja Isten üzenetét ma is. A szentmise olvasmányaiból emelt ki aktuális üzeneteket: Izajás bátorít, hogy keressük az Urat, Szent Pál Filippibe küldött levele is biztatás arra, hogy a keresztények éljenek méltó életet, hiszen az a küldetésük, hogy mások rajtuk keresztül megszeressék Istent. Végül az evangélium emberi ésszel nem is érthető logikájára utalt, amikor a különböző időpontokban munkába álló szőlőmunkások egyforma bérét mint Isten végtelen irgalmának és szeretetének jelét értelmezte.

A szentmisét követően a felújított templomot Lánszki Regő, a magyar Építési és Közlekedési Minisztérium építészeti államtitkára adta át, beszédében az új építési és örökségvédelmi tervről, az abban található műemlékvédelmi jegyzékről mint az új gondolkodásmód kezdetéról szólt. Nem csak munkának, hanem személyes küldetésnek érzi, éli meg mindazt, amit e téren tesz, mondta, kiemelve a gyökerek, az ősöktől ránk maradt — jelen esetben egy 800 éves — örökség fontosságát, megtartó erejét. Máshol bezárják a templomokat, mi felújítjuk azokat, emelte ki az államtitkár, hozzátéve: a templom sokkal több, mint műemlék, a közösség otthona, az összetartozást építi, különösen egy olyan helyen, mint Szentdemeter, amely a szász vidék határán a magyarság végpontja.

Köszöntőjében dr. Diószegi László, a Teleki László Alapítvány igazgatója elmondta: 1999 óta, amióta az alapítvány működik, a magyar örökség részeként vannak számon tartva a mai Magyarország határain kívül eső épületek, templomok, hiszen a kövek mindennél jobban mutatják a jelenlétünket az egyes területeken. De nem csak kövekről van szó, ,,a lelkeket is akarjuk szolgálni”, mondta az igazgató, majd hozzátette: ,,támogatóként írok alá, de támogatott vagyok: önök támogatnak minket abban, hogy érdemes!”

Veres Stelian az érsekség nevében köszönetet mondott minden támogatónak, minden szakembernek, ígérve, hogy az örökségül kapott kincseket méltón megőrizzük.

Péter Ferenc, a Maros megyei Tanács elnöke Pilinszkyt idézte, aki a templomot világmodellnek, a közösség hite jelének tekinti. ,,Megmentettük a pusztulástól”, emelte ki, mert ,,aki vigyáz a templomára, vigyáz a jövőjére”.

Móring József Attila Somogyvár testvértelepülés képviseletében szólt, Varga Adorján, Balavásár polgármestere Reményik Sándor ismert versét idézve ígérte: a helyiek vigyázni fognak templomukra.

Kiss Loránd restaurátor először arról beszélt, bár ez egy kis, falusi templom, ugyanannyira fontos, mint egy székesegyház, hiszen őrzi, fenntartja a közösség Mindenhatóval való kapcsolatát. Ugyanakkor nem felejthetjük, ez a kis, falusi templom 800 éves. A templomhajó a legrégebbi, az 1200-as években épült. A szentélyben 550 éves, későgótikus freskókat tártak fel. Az ábrázolások közt felfedezhető Szent Lőrinc, Szent Klára, Szent István, Szent László. De értékes a 18. századi mellékoltár, a neogótikus főoltár érdekessége, hogy az Kolozsvárról, a Szent Mihály-templomból került Szentdemeterre. Kiss Loránd elmondta: nagy munka volt, aminek nincs vége, még hátravan a padló, az üvegablakok üvegének kicserélése. Végül megköszönte a közösségnek és a plébánosnak, hogy elviselték az ,,ostromállapotot”, amellyel a felújítási munkálat járt.

Az ünneplők a Szentdemeter filiájaként számon tartott, 5 kilométerre a főút mentén fekvő Kend kultúrotthonában az agapét megelőzően a helyi gyermekek műsorának tapsoltak. Aki Balavásártól Segesvárra tart, annak bátran ajánljuk, Kend (Chendu) közepén térjenek le balra a főútról, nézzék meg a festői szépségű tájú Szentdemetert, ahol a falu fölé magasodó dombtetőn áll a 800 éves, immár megújult, csodás kincseket rejtő templom. A domb aljában Flüei Szent Miklós oltalmába ajánlott kápolna áll, és szabadtéri Mária-oltár, ahol a templom titulusának megfelelően augusztus 14-én a környék gyalogos zarándokainak részvételével tartják az ünnepi búcsús szentmisét, majd fáklyás körmenetet.