Pápai üzenet a Rimini Meetingre: A társadalmi barátság a háború és a konfliktusok ellenszere

0
395

Ferenc pápa arra buzdította „A népek közötti barátság 44. találkozójának” résztvevőit, hogy Jézushoz hasonlóan közelítsenek másokhoz, és segítsenek nekik találkozni Istennel, különösen a megpróbáltatások közepette.

Ferenc pápa pénteken közzétett üzenetében, amelyet Pietro Parolin bíboros államtitkár írt alá, bátorítást küldött a Rimini Meetingként emlegetett A népek közötti barátság találkozójára. 1980 óta minden évben megrendezik A népek közötti barátság találkozóját az észak-olasz tengerparti városban, Riminiben augusztus végén. Az idei év témája: Az emberi lét egy kimeríthetetlen barátság. A Rimini Meeting a Comunione e Liberazione Mozgalom által évente megrendezett esemény, amelyre nagy számban érkeznek a hívek. Az egyhetes találkozón különféle magas rangú személyek vitatnak meg fontos kérdéseket kerekasztal beszélgetéseken, továbbá különféle kiállításokat és tevékenységeket kínálnak az érdeklődőknek, a családoknak és a gyermekeknek egyaránt.

Háború és megosztottság közepette

Ferenc pápa üzenete az idei rendezvényre a világot sújtó háborúk megemlítésével kezdődött. A pápa hangsúlyozta, hogy a Rimini Meetingre olyan időszakban kerül sor, amikor „a háború és a megosztottság haragot és félelmet szít a szívekben, és a többségtől eltérő embereket gyakran riválisnak tekintik”. „A globális és mindent átható kommunikáció hatására ez a széles körben elterjedt hozzáállás mentalitássá válik, a különbségek az ellenségeskedés tüneteként és a gyűlölködés egyfajta járványaként jelennek meg.” Ebben az összefüggésben a pápa szerint a Rimini találkozó témája bátornak tűnik, „mert egyértelműen szembemegy a trenddel egy olyan időszakban, amelyet az individualizmus és a közömbösség jellemez, amely magányt és mások kiselejtezésének számos formáját eredményezi”.

Senki sem menekülhet meg egyedül

Ebből a helyzetből saját erőből nem lehet kikerülni – jegyezte meg a pápa. „Az emberiség mindig is megtapasztalta ezt: senki sem menekülhet meg egyedül.” Ezért a történelem egy adott pillanatában Isten kezdeményezte, hogy elküldi Fiát, aki barátként mutatkozott be. „A feltámadt Krisztus Lelke megtörte a magányt azáltal, hogy barátságát tiszta kegyelemként adta az embereknek” – hangsúlyozta a pápa.

A hűséges barátok az Úr szeretetét tükrözik

A fiatalokhoz szólva a Ferenc pápa az igaz barátság értékét emelte ki, amely kitágítja a szívet. „A hűséges barátok az Úr szeretetének, vigasztalásának és szerető jelenlétének tükrei.” A pápa arra is emlékeztetett, hogy pápaságának és tanítóhivatalának egyik jellemzője a másik, mint testvér iránti nyitottság. „Fratelli tutti” (Mindnyájan testvérek) kezdetű enciklikájára utalva a pápa a társadalmi barátság fontosságát emelte ki, és megoldásként mutatta fel „még a legdrámaibb helyzetekben is – még háború esetén is – amikor ez hiteles […] egy társadalomban, és ez az igazi egyetemes nyitottság lehetőségének feltétele”.

Nem maradhatunk süketek az Istenhez felszálló kiáltások láttán

A barátság törvényét – folytatta a pápa üzenetében – Jézus fektette le, amikor azt mondta, nincs nagyobb szeretet annál, mint aki életét adja barátaiért. Ferenc pápa ezért felkérte „a keresztényeket és minden jóakaratú embert, hogy ne maradjanak süketek a világunkból Istenhez feltörő kiáltás láttán”. „Nem elegendőek a beszédek, inkább konkrét gesztusokra és közös döntésekre van szükség, amelyek a béke kultúráját építik ott, ahol mindannyian élünk” – hívta fel a figyelmet a pápa. Arra szólított fel, hogy tegyenek erőfeszítéseket a barátság szintjén az egymástól eltérő emberek között.

A találkozás kultúrájának előmozdítása

Ferenc pápa reményét fejezte ki, hogy „A népek közötti barátság találkozója” továbbra is előmozdítja a találkozás kultúráját, amely mindenki számára nyitott, és amelyből senki sincs kizárva. „Minden résztvevő tanuljon meg egy kicsit Jézus módjára közeledni másokhoz, aki mindig kinyújtja a kezét, aki mindig igyekszik felemelni, meggyógyítani, boldoggá tenni az embereket, és elősegíteni, hogy találkozzanak Istennel.” Végül a pápa annak a vágyának adott hangot, hogy a találkozás elősegíti a társadalmi barátságot, és apostoli áldását adta mindenkire, aki részt vesz a Rimini Meetingen.

Forrás: Vatican News / Deborah Castellano Lubov / Somogyi Viktória

MEGOSZTÁS