Padovában hálát adunk az elmúlt napok kegyelmeiért

0
597
Fotók: Erdélyi ferencesek

Rekkenő hőségben és porviharban teltek az utolsó napok, de a viszontagságok sem törték meg a résztvevők lelkesedését. Fiataljaink Lisszabonban voltak, amint arról korábban, ittittitt és itt hírt adtunk. Bíró István a hazaúton fogalmazta meg utolsó találkozós napjaik élményeit.

Amint arról korábban is beszámoltunk, a gyulafehérvári főegyházmegye csoportja is részt vett az ifjúsági találkozó szombati imavirrasztásán. A délutáni órákban tudtunk helyet foglalni az előre kijelölt szektorunkban. Többen is az egyik híd alatt kerestünk menedéket a hatalmas kánikula ellen, mások a szektorok ivókútjainál hűsöltek Ferenc pápa érkezéséig. Rendkívüli élmény volt több mint egymillió társunkkal együtt imádkozni, még annak ellenére is, hogy nagyon fújt a szél, és felkavarta a port az óceán partján. Mondtuk is, megvalósult: ,,Imádva áld a por fia.” A szél éjszakára lecsendesedett, akárcsak a fiatalok sokasága. Reggel korán ébredtünk, hiszen a szentatya is korán érkezett a partra, ahol a szentmise előtt a szektorokban körüljárt és köszöntötte a találkozó résztvevőit. A szentmisén a ferences testvérek is koncelebráltak. A pápa prédikációjából a három legfontosabb kulcsszavat és azok üzenetét vittük magunkkal: ,,ragyogni, hallgatni és nem félni.”

A szentmise után viszonylag könnyedén kijutottunk a szektorunkból, majd a szállásunk felé haladtunk. Már délelőtt 31 fokot mutattak a hőmérők, volt akit a hőség egészségileg nagyon megviselt. Istennek hála, hogy komolyabb gond nem történt, kórházi ellátásra senki sem szorult, így tudtuk folytatni utunkat a szállásunk felé. A Jóisten gondoskodását tapasztaltuk meg akkor is, amikor az egyik tömbház bejáratánál friss vízzel kínáltak a helyiek. A szállásunkra visszaérve felékszültünk a hazaútra. Este hat után indultunk végállomásunk, azaz Csíksomlyó irányába. Jelenleg Franciaország felé közelítünk, és ha a Gondviselés is úgy akarja, Padovában ellátogatunk Szent Antal sírjához is, ahol hálát adunk az elmúlt napok kegyelmeiért. S mindeközben reménykedünk és hiszünk abban, hogy amikor hazamegyünk megáld majd a csíksomlyói Szűz Mária. Élmenyeink a ferences programok és az Erdélyi Ferencesek Facebook-oldalon is megtekinthetők.

Bíró István