Ifjúsági Világtalálkozó: hazatérve éljük másként az életünket!

0
520
Fotók: Erdélyi Ferencesek, Facebook

Jó-jó! Csíksomlyó! – skandálják az Ifjúsági Világtalálkozó erdélyi résztvevői, miközben Lisszabon utcáin ezresével vonulnak a fiatalok. Csütörtökön a magyar közösségek fiataljaival a São Jorge de Arroios-templomban tartott magyar katekézisen vettek részt, pénteken Fatimában jártak, szombaton, ma, az óceán partjára tartanak, ahol éjszakai virrasztás lesz. Többször találkoztak Ferenc pápával is. Bíró István résztvevő helyszíni beszámolóját olvashatják.  Korábbi híradásainkat ittitt és itt olvashatják.

Csütörtökön is részt vettünk a magyar közösségek fiataljaival a São Jorge de Arroios-templomban tartott magyar katekézisen. Martos Levente Balázs esztergom-budapesti segédpüspök a társas kapcsolatok – békességben és szeretetben együtt élni témában osztotta meg gondolatait, majd az előző napokhoz hasonlóan ezúttal is kérdezhettek a fiatalok. A katekézist követő szentmise főcelebránsa Böcskei László nagyváradi megyés püspök, szónoka Kocsis Fülöp, a hajdúdorogi görögkatolikus főegyházmegye érsek-metropolitája volt. Prédikációjában rámutatott: Isten senkit nem kényszerít a mennyországba, csak azok jutnak oda, akik be akarnak jutni. Arra kérte a jelenlévőket, az életük minden pontján döntsenek Jézus mellett, és a leendő édesapákat arra biztatta, kincseikből egyaránt vegyék elő a régit és az újat, példásan tanítsák gyermekeiket.

„A régi dolgokat is fel kell eleveníteni és azokhoz hozzátenni az újat. Az evangélium mindig új, akárhányszor olvassuk. Jézus mindig újat mond. Azért vagyunk itt 1300-an, hogy majd hazatérve másként éljük az életünket, mint korábban” – tette hozzá a görögkatolikus érsek.

A katekézisek és ebéd után Szent Antal szülőhelyére látogattunk, majd a pápa köszöntésére siettünk.

Péntek ismét hatalmas lelki élmény és töltekezés volt. Délelőtt Fatimába utaztunk. A Mária-kegyhelyen ellátogattunk a jelenések helyszínére. Ima és szabadprogram után Tibor testvér mutatott be szentmisét, majd a csapatunk egy része a magyar keresztutat is megtekintette. Fatimából Lisszabonba visszatérve ismét Ferenc pápával találkoztunk. A szentatya a többszázezres tömeg között pápamobiljával végighaladva köszöntötte a fiatalokat. Üdvözletében az egymás iránti szeretet fontosságáról is szólt. Kiemelte: „szeretni veszélyes, de szabad felvállalni a szenvedést!”

Lisszabon utcáin ezresével vonulnak a fiatalok. Énekelnek, ujjonganak, kalapokat, kegytárgyakat cserélnek egymással. Sokan országuk zászlóit lobogtatva skandalják, honnan érkeztek. Mi magunk is gyakran skandáljuk: Jó-jó! Csíksomlyó!

Jelenleg (szombat délelőtt) az óceán partjára tartunk, ahol éjszakai virrasztás lesz. Ezrekkel együtt próbálunk bejutni a saját szektorunkba. Egyelőre lassú a beléptetés és hatalmas a kánikula, jelenleg 30 Celsius-fokot mutatnak a hőmérők. Vasárnap délelőtt a virrasztás helyszínén Ferenc pápa szentmisét mutat be. A biztonságról rendfenntartók ezrei gondoskodnak.

Csoportunk élményeinek megörökítéséről Tibor testvér gondoskodik. A napi összefoglaló videók a ferences programok és az Erdélyi Ferencesek Facebook-oldalon is megtekinthetők.

Bíró István