Az Ifjúsági Világtalálkozó minden egyes percéért hálásak vagyunk

3
2052

A háromévente megrendezett Ifjúsági Világtalálkozók idei alkalma Lisszabonban zajlik augusztus elseje óta. Amint arról  többször (itt és itt) is hírt adtunk, az elmúlt napokban megérkeztek Lisszabonba az erdélyi résztvevők is. Képes-szöveges beszámolóik érthetően a minimálisra szorítkoznak, hiszen első a lelki élmény. Az alábbiakban Bíró István rövid helyzetjelentését olvashatják.

A gyulafehérvári főegyházmegye fiataljaival és a magyar nyelvterületekről érkezett társainkkal szerdán, augusztus 2-án délelőtt magyar nyelvű katekézisen vettünk részt a lisszaboni São Jorge de Arroios-templomban. Elsőként Fábry Kornél kinevezett esztergom-budapesti segédpüspök köszöntött, majd az imádság után a csíkcsomortáni származású Pál József Csaba temesvári megyés püspök tartott elmélkedést. Külön élmény volt nemcsak a gyulafehérvári főegyházmegye fiataljainak, hogy székely püspök szólt hozzájuk és válaszolt kérdéseikre egyszerű, őszinte, és rendkívül ízes székely humorral. A tanítás után szentmise következett, amelynek főcelebránsa Martos Levente Balázs, az esztergom-budapesti főegyházmegye segédpüspöke volt, a szentbeszédet Fábry Kornél kinevezett esztergom-budapesti segédpüspök mondta.


A szentmise után vastapssal üdvözöltük a helyi plébánost és az önkénteseket, illetve a Magyarországról érkező biciklis zarándokokat. Ebéd után az óceán partján sétáltunk és pihentünk néhány órát, majd a helyi ferences rendtartomány egyik házába látogattunk, ahol zsolozsma elimádkozása után más közösségek fiataljaival együtt dicsértük Istent. A hangulatunk továbbra is kitűnő, erről a helyiek és az autóbusz-vezetők is meggyőződhettek. Segítőkészségüket tapssal és énekkel köszöntük meg. 
Az Ifjúsági Világtalálkozó minden egyes percéért hálásak vagyunk. Dicsőség az Úrnak!

Bíró István

Fotók: Erdélyi Ferencesek

3 HOZZÁSZÓLÁSOK