Támogatást kérnek az újszentannai templom felújításához

0
451

Az idén különleges évfordulót ünnepló Arad megyei település mostani lakói és az onnan elszármazottak néhány éve összefogtak, hogy szakaszonként felújítsák a Szent Anna-templomot. Idén a homlokzati munkálatok vannak még tervben, ám ehhez nem áll rendelkezésükre elegendő forrás.

A 2023-as év különleges évfordulót jelent a szentannaiaknak, tájékoztat erről a Nürnbergben élő Josef Lutz a temesvári egyházmegye honlapján. 1858. május 2-án pusztító tűzvész döntötte romba Újszentannát, a 165 évvel ezelőtti nagy tűzvészre és annak következményeire együttérzéssel és tisztelettel szeretnének emlékezni a leszármazottak. „Őseink összefogásával tíz év múlva már állt az új, a mai szentannai Szent Anna-templom. Ezért ünnepelhetjük idén a templom felszentelésének 155. évfordulóját”, fogalmaz Lutz, majd hozzáteszi, hogy bár a kihívások más jellegűek, a megváltozott vallási, társadalmi és pénzügyi körülmények között fel kell készíteni a plébániát a jövőre, hogy otthont, perspektívát és bizalmat adjon az embereknek – olyan bizalmat, amely a hitben gyökerezik. „Római katolikus hitünk minden nehézségen átsegített bennünket, és két ellenséges társadalmi rendet, illetve ideológiát is túlélt.”

A 2021-es részleges felújítás nyomán megújult festés. Forrás: Gerhardus.ro

Herbert Hellstern heilbronni minisztériumi osztályvezető és Marianne Hellstern szentannai kántor találkozása Szentannán a 2015-ös templomszentelési ünnepségen adta az ötletet a templom felújítását támogató egyesület megalapításához. Erre 2016 április végén került sor, és 2017-ben már a templomtető felújítása is megtörtént, majd megújult a templomtorony, a belső falak és mennyezetek szintén, idén pedig a templomajtók is. Mindez a baráti kör tagjai számos adományának, valamint a bukaresti Kulturális Minisztérium, a temesvári püspökség, több szentannai cég és a városvezetés anyagi támogatásának köszönhetően vált lehetővé. A soron következő munkálat a homlokzatok felújítása, ehhez azonban még nem áll rendelkezésre az anyagi fedezet, és ez úton is kérik a jóakaratú embereket, támogassák a templomfelújítási munkálatokat.

Folyószámla: Kreissparkasse Heilbronn
IBAN: DE336205000000428565
BIC: HEISDE66XXX.

„Nem csak a téglák alakítják egyházunkat, sokkal fontosabbak az élő téglák – vagyis az emberek, akik ezt a gyülekezetet alakítják és formálják. Az egyház a közösség által él. Mi Szentannán éltünk és néhányan ma is itt élünk, szenvedtünk és fáradságos munkánk után egy virágzó, német, keresztény-katolikus közösséget hoztunk létre, és meg is őriztük azt – írja Josef Lutz. – A helyi történelem megőrzése nemcsak a hagyományok megőrzését jelenti, hanem azt is, hogy utakat kell találni a jövőbe. A történelmi valóságot kívánják feltárni, a társadalmi változásokat pedig megfigyelni és pozitívan kísérni. Sokan vagyunk a hagyományőrzők soraiban: szülőföld, népviselet, népszokások, fesztiválok, tájszólás, műemlékek, népművészet, népzene…”

Az egykori piarista iskola Újszentannán. Forrás: Gerhardus.ro


Az évfordulóra való tekintettel idén néhány megnyitót terveznek Szentannán a városháza, valamint Daniel-Sorin Tomuța polgármester és tanácsosai együttműködésével: új múzeumot nyitnak az egykori piarista gimnáziumban, új kultúrotthont adnak át az új városháza mellett, néhány létesítményt részlegesen megnyitnak az új Borodei negyedben, illetve meghosszabbítják a kerékpárutakat az ipari terület irányába.
A cél a hagyomány és a modernitás összhangba hozása, és ezáltal a múlt, a jelen és a jövő összekapcsolása. Július 26-án lesz a Szent Anna templom 155. búcsúünnepe, melyet a fiatalok a helyi lakosokkal és vendégekkel együtt tartanak július 29-én szombaton, 30-án vasárnap és 31-én hétfőn.

Forrás: Gerhardus.ro