Búcsúk az apostolfejedelmek főünnepén

0
483

Június 29. Szent Péter és Szent Pál apostolfejedelmek főünnepe. Szent Péter és Pál napja az aratás kezdetét jelenti. Ez a gyulafehérvári főegyházmegyében a papszentelések napja. Rövid, képes összeállításunkban az alvinci, a csíksomlyói és a brassói, Szent Péter és Szent Pál apostolok oltalmába ajánlott templomok búcsúünnepébe tekintünk be. Várjuk más plébániák ünnep- és hétköznapjainak képeit, rövid krónikáját is!

A keresztény hagyomány szerint Kr.u 67- ben mindketten egy nap ontották vérüket Krisztusért. Péter az egyház sziklaalapja, Jézustól kapott hatalmát az oldás és kötés, illetve a kulcsok jelképezik. Az Úr maga jelölte meg őt a Kéfás (szikla) névvel: „Te szikla vagy , és én erre a sziklára építem egyházamat , s a pokol kapui sem vesznek erőt rajta”. Krisztus nyájának a pásztora, az első pápa. A hagyomány szerint a s ok kínzás után saját kérésére fejjel lefelé feszítették keresztre, mert alázatosságában nem tartotta magát méltónak ugyanarra a halálra, mint amit mestere szenvedett. Pált, a ,,népek apostolát”, mivel római állampolgár volt, lefejezték. Egy régi legenda mesél arról, hogy ahol feje a földre hullt, három forrás fakadt.

Alvinc

Szent Péter és Pál apostolok ünnepén az alvinci egyházközség búcsúünnepét ünnepelte.

A kis közösség többszáz éves temploma ünnepi díszben fogadta az imádkozókat. Pasca Szilárd plébános homíliájában követendő példaként állította a jelenlevők elé Szent Péter és Pál apostolokat. Az apostolok személyiségét az Úr úgy formálta és használta fel, ahogyan voltak – így mi is a Istennek úgy vagyunk fontosak, ahogy vagyunk. Isten országának növekedésében az Úr ma is számít ránk a különbözőségeink ellenére. A szentmise főcelebránsa Kerekes László püspök volt, vezette a közös imát a paptestvérekkel, a hívekkel, a vendégeinkkel.

Csíksomlyó

A csíksomlyói plébániatemplom védőszentjei Szent Péter és Szent Pál apostolok. Közbenjárásukat kérve együtt imádkoztott a közösség az ünnepen. A plébániatemplom búcsúját június 29-én 12,30-tól tartották, az ünnepségen Vass Nimród plébános hirdette az igét.

Brassó